Hoe je datajournalist wordt

 

Wouter van Dijke (26), datajournalist

Wouter, jij bent datajournalist. Hoe lang al?

Ik werk nu zo’n 2,5 jaar als datajournalist voor RTL nieuws.

Wist je altijd al dat je datajournalist wilde worden?

Nee. Ik wist wel dat ik journalist wilde worden, maar ik heb eerst biologie gestudeerd en daarna pas journalistiek. Ik liep een keer rond op de Nacht van de Journalistiek, en daar gaf datajournalist Jerry Vermanen een workshop. En toen klikte er iets: zo kon ik wat ik had geleerd in mijn studie, onderzoek en statistiek, ook in de journalistiek toepassen.

Merk je soms dat mensen verkeerde verwachtingen hebben van datajournalistiek?

Ja. Journalisten roepen al snel: nee, ik was heel slecht in wiskunde op de middelbare school, hier weet ik niets van! Maar veel dingen die je doet of waarover geschreven wordt, hebben te maken met cijfers. Kijk maar naar het coronanieuws, dat gaat allemaal over cijfers.

Wat kan een datajournalist dan toevoegen? 

Er komen zoveel cijfers op je af, en dan is het belangrijk om te onderzoeken: wat betekenen die cijfers? In het begin van de coronacrisis zag je dat cijfers vaak met elkaar werden vergeleken, bijvoorbeeld het aantal besmettingen in Nederland en de Verenigde Staten. Maar kun je die cijfers wel een op een met elkaar vergelijken? Juist dan is het belangrijk dat er datajournalisten zijn om te onderzoeken wat die cijfers nu eigenlijk echt zeggen.

En verdient het een beetje?

Als journalist, wat voor journalist je ook bent, verdien je nooit de hoofdprijs. Maar als je goed met data om kunt gaan, dan heb je vaak wel een streepje voor. Ik heb altijd een contract gehad bijvoorbeeld, en dat is voor veel andere jonge journalisten niet zo.

Wat heb je aan de NVJ gehad in je carrière?

Mijn eerste kennismaking met datajournalistiek was op een evenement van Vers in de Pers, dus daarin is de NVJ al meteen belangrijk geweest. En ik heb dit jaar ook veel gehad aan de juridische hulp bij de NVJ, het is echt fijn dat je zo snel met een jurist kunt praten, echt top.

Drie tips voor als je datajournalist wilt worden:

  • Denk niet: ik snap het niet, dus ik begin er niet aan.
  • Zoek eens eenvoudige statistieken bij een verhaal dat je maakt, bijvoorbeeld op de website van CBS.
  • Vraag hulp! Veel datajournalisten zijn actief online en helpen graag jonge journalisten op weg, zoals Jerry Vermanen.

 

 

Misha Melita