Columns

Koning, keizer, admiraal….

Sommige dingen houdt een mens het liefst voor zichzelf: blunders, foute (ex)vrienden en eigenaardigheden blijven beter geheim. Dat geldt zeker ook in werkrelaties. De baas hoeft niet alles te weten. Onlangs moest de rechter in twee zaken oordelen over de privacy van de werknemer. In één zaak stond de vrijheid van meningsuiting tegenover het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en in een andere zaak beriep de werkneemster zich op de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

11 december 2018
Lees meer

Hoezo balans?

Drie jaar geleden was arbeidsrechtelijk Nederland in rep en roer, want druk met de introductie van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Er kwam een nieuw ontslagrecht dat (onder meer) een einde maakte aan de gouden handdruk en aan de keuzemogelijkheid voor de werkgever tussen een duur ontslag via de rechter of een (in beginsel) gratis UWV-ontslag. De transitievergoeding kwam in de plaats van de gouden handdruk en de ontslagreden (en niet langer de werkgever) bepaalt sinds 2015 de ontslagroute. Lees meer over Hoezo balans?

11 juli 2018

De slaper, de waker en de werker

Over het algemeen is het wel duidelijk wanneer we werken en wanneer niet. Dat is belangrijk, want het verrichten van arbeid is één van de elementen van een arbeidsovereenkomst, naast gezag en - gelukkig - loon. Want: geen arbeid, geen loon. Toch roept ook het onderdeel arbeid (weliswaar minder dan het element wel/geen gezag) een enkele keer vragen op. Lees meer over De slaper, de waker en de werker

4 april 2018

Ruzie + ziek = mediation

‘Ruzie is voor de dommen’, pleegt een goede vriend te zeggen. Of dat àltijd waar is, valt nog te bezien, maar ruzie met je baas is meestal inderdaad niet wijs. De gevolgen zijn niet te overzien. Beter is het bij opkomende woede, ergernis of spanning  maar even een adempauze in te lassen: een ziekmelding ter voorkoming van erger. Lees meer over Ruzie + ziek = mediation

21 februari 2018

U kunt wel gaan…

Het kwam al een keer eerder ter sprake: de plotselinge matige beoordeling van de oudere verslaggever. Twintig jaar of langer goed of meer dan goed beoordeeld en dan (vaak na een wisseling in het management) zomaar een D-beoordeling… En wie gelooft er dan nog in toeval als de oudere verslaggever vervolgens bij de hoofdredactie wordt uitgenodigd en een vertrekregeling krijgt voorgeschoteld? Meestal een niet al te zuinige.   Lees meer over U kunt wel gaan…

10 januari 2018

Verfijn resultaten

Trefwoorden