Datajournalistiek voor gevorderden

De cursus Datajournalistiek voor beginners smaakte naar meer! Dat is mooi, want er is nog genoeg te leren. In de cursus voor gevorderden gaan we een aantal onderwerpen die in de beginnerscursus ter sprake zijn gekomen uitdiepen. De focus zal liggen op praktische vaardigheden maar er is genoeg ruimte om inspiratie op te doen voor eigen datajournalistieke projecten.

Excel voor gevorderden

In de beginnerscursus is een basis voor Excel/Google Sheets gegeven. Na een korte opfrisser (wat is een draaitabel ook alweer?) ga je verder waar die cursus gebleven is: hoe kun je meer geavanceerde analyses doen in Excel? Hoe schoon je data op? Je krijgt tips en trucs en er wordt ingegaan op de verdere mogelijkheden van spreadsheets.

Statistiek voor beginners

Met statistiek kun je cijfers nauwgezet checken en maak je je resultaten betrouwbaarder. Je kunt bijvoorbeeld uitzoeken of de verschillen die je hebt gevonden statistisch significant zijn. Ook leer je hoe je moet corrigeren voor verschillende omstandigheden die invloed hebben op je data.

Kaarten maken

Met online tools is het maken van een simpel kaartje makkelijk te doen. Een kaart van het aantal inwoners per gemeente is een fluitje van een cent. Maar met gratis software als QGIS kun je specifieke geografische vragen beantwoorden. Hoeveel mensen wonen er binnen een kilometer van die nieuwe snelweg? Wie heeft er last van het geluid van een vliegveld? Je krijgt te zien hoe je basisberekeningen uitvoert met behulp van geografische (open) data.

Wat is programmeren?

"Als je niet kunt programmeren, heeft het geen zin om te reageren", schreef De Correspondent dit jaar bij een vacature voor een datajournalist. Leren programmeren doe je niet in een uurtje, maar tijdens deze cursus krijg je hulp bij de eerste stap. Je leert wat programmeren nou precies ís en hoe je je weg vindt in het oerwoud aan programmeertalen. Na de cursus weet je hoe je moet beginnen en waar je de informatie kunt vinden om verder te leren.

Docent: Wouter van Dijke

De training wordt gegeven door Wouter van Dijke, datajournalist bij RTL Nieuws. Daar werkt hij op de onderzoeksredactie. Hiervoor werkte hij bij NRC. Hij heeft met behulp van data onderzoek gedaan naar onderwerpen als geluidsoverlast en sociale huur, maar ook naar Lowlands en het Eurovisie Songfestival.

Duur

1 dag (2 dagdelen)

Aantal deelnemers

Maximaal 10 deelnemers, zo krijgt iedereen voldoende aandacht.

Kosten

  • De prijs van deze incompany cursus is op aanvraag en exclusief reiskosten € 0,30 per km en parkeerkosten (lokaal tarief).
  • De NVJ Academy staat geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en is daardoor vrijgesteld van BTW.
  • Om de gewenste leerdoelen te halen houdt de docent van tevoren een intakegesprek met één of meerdere contactpersonen. Als daaruit blijkt dat er aanpassingen nodig zijn van het basisprogramma wordt er een meerprijs in rekening gebracht.

Nodige voorzieningen

  • WiFi
  • Laptop/computer per deelnemer