Fair Practice Code

De NVJ heeft samen met werkgevers bij de publieke omroepen een minimumtarief afgesproken voor zzp’ers. De Fair Practice Code (FPC) is per 1 december 2020 ingegaan en kun je gerust een mijlpaal in de omroepsector noemen.

Lees verder

Wais Shirbaz over de Fair Practice Code

In de Fair Practice Code zijn bindende afspraken gemaakt over een ondergrens voor zzp-tarieven bij de publieke omroepen. Inmiddels is de NVJ in gesprek met de grote uitgevers over een dergelijke code bij de uitgeverijen. Secretaris en hoofd Werkvoorwaarden Wais Shirbaz legt uit.

Lees meer

Praktische checklist

Ga jij de onderhandeling in met een werkgever? Gebruik dan onze checklist!

Klik hier

Veelgestelde vragen over de Fair Practice Code

Veelgestelde vragen

  • Bij het bepalen van het minimumtarief is uitgegaan van het uurloon dat een medewerker in dienst van de publieke omroep ontvangt. Hierbij zijn ook het vakantiegeld (8%), een eindejaarsuitkering (6%) en 20 wettelijke vakantiedagen meegenomen.

    Dit uurtarief is vervolgens verhoogd met 50%. Deze verhoging is ter compensatie van alle extra kosten die je als zzp’er maakt. Denk aan arbeidsongeschiktheidsverzekering, materiaalkosten en pensioen.

    LET OP: Het minimumtarief is het minimale tarief wat je dient te ontvangen. Ben je medior of inmiddels al senior in je vakgebied dan is het aannemelijk dat je ruim boven het minimum tarief moet zitten.
  • Je minimumtarief is afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder jouw ervaring, specialistische kennis en de mate van gevraagde c.q. aangeboden deskundigheid. Verder speelt ook de complexiteit van de opdracht, de lengte van de opdracht, de complexiteit van de opdracht en jouw beschikbaarheid een rol.

    Let ook op of je tarief wel geïndexeerd is want de inflatie is dit jaar aan de hoge kant. Verdien je al een aantal jaren hetzelfde, dan is het tijd ook een inflatie percentage bovenop je tarief toe te voegen. Doe je dat niet, dan verdien je in feite steeds wat minder doordat je tarief minder waard wordt. Meer hierover lees je op de NVJ website.
  • Bekijk van tevoren naar je minimumtarief. Krijg je een voorstel van de opdrachtgever? Vraag dan naar de onderbouwing. Zo kun je controleren of dit tarief ook minimaal het minimale zzp-tarief is. Onderhandelen is moeilijk, maar je doet jezelf tekort als je dat niet doet. Blijf je het heel lastig vinden? De NVJ Academy biedt regelmatig onderhandelcursussen aan speciaal voor freelancers in de media. Als lid krijg je flinke korting. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz of met een van onze juristen.

Heb je meer vragen over de Fair Practice Code? Neem dan contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz of met een van onze juristen.

Gratis Recht & Journalistiek bij je lidmaatschap!

Word nu lid van de NVJ en krijg gratis het handzame boek Recht en Journalistiek! Bekijk alle voordelen van het lidmaatschap.

Lid worden