Fair Practice Code

De NVJ heeft samen met werkgevers bij de publieke omroepen een minimumtarief afgesproken voor zzp’ers. De Fair Practice Code (FPC) kun je gerust een mijlpaal in de omroepsector noemen!

Lees verder

Omroepsecretaris Wais Shirbaz legt uit

Omroepsecretaris Wais Shirbaz legt uit wat de Fair Practice Code (FPC) bij de publieke omroepen inhoudt.

Lees meer

Praktische checklist

Ga jij de onderhandeling in met een werkgever? Gebruik dan onze checklist!

Klik hier

Veelgestelde vragen over de Fair Practice Code

  • Bij het bepalen van het minimumtarief is uitgegaan van het uurloon dat een medewerker in dienst van de publieke omroep ontvangt. Hierbij zijn ook het vakantiegeld (8%), een eindejaarsuitkering (6%) en 20 wettelijke vakantiedagen meegenomen.

    Dit uurtarief is vervolgens verhoogd met 50%. Deze verhoging is ter compensatie van alle extra kosten die je als zzp’er maakt. Denk aan arbeidsongeschiktheidsverzekering, materiaalkosten en pensioen.
  • Je minimumtarief is afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder jouw ervaring, specialistische kennis en de mate van gevraagde c.q. aangeboden deskundigheid. Verder speelt ook de complexiteit van de opdracht, de lengte van de opdracht, de complexiteit van de opdracht en jouw beschikbaarheid een rol.
  • Bekijk van tevoren naar je minimumtarief. Krijg je een voorstel van de opdrachtgever? Vraag dan naar de onderbouwing. Zo kun je controleren of dit tarief ook minimaal het minimale zzp-tarief is. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz of met een van onze juristen.

Heb je meer vragen over de Fair Practice Code? Neem dan contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz of met een van onze juristen.

Gratis Recht & Journalistiek bij je lidmaatschap!

Word nu lid van de NVJ en krijg het eerste jaar 25% korting. Bovendien ontvang je gratis het handzame boek Recht en Journalistiek! Bekijk alle voordelen van het lidmaatschap.

Lid worden