Financiële APK

Druk met journalistieke producties, maar geen tijd om goed in je eigen financiële situatie te duiken? En wil je dat wel eens door een expert bekeken hebben? NVJ-leden met een Freelancerlidmaatschap kunnen een Financiële APK aanvragen.

De NVJ biedt deze dienst aan in samenwerking met de Auteursbond (voorheen VSenV). De Financiële APK wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage aan de kosten door het P.C. Boutensfonds.

Deze gesubsidieerde financiële apk is bedoeld voor mensen die van de pen leven (schrijvers, vertalers, scenarioschrijvers, journalisten, ondertitelaars, librettisten, educatieve auteurs, dichters, etc.).

Van een professioneel financieel adviseur krijg je een uitgebreid en concreet advies over jouw financiële situatie (je financiële APK). Hierna bepaal je zelf of je actie onderneemt. Het P.C. Boutensfonds subsidieert deze verdere stappen niet.

Door financiële adviseurs, werkwijze

Je kunt bij je aanvraag kiezen uit twee professionele adviseurs:

 • Majorie Molegraaf, financieel professional en gecertificeerd financieel planner en belastingadviseur, zie Pyxis of LinkedIn
 • Peter Meijer, zelfstandig en onafhankelijk adviseur (ex pensioen, schade- en levensverzekeringen adviseur bij een assurantiekantoor, private banker en pensioenadviseur bij een bank), zie LinkedIn

Na je aanvraag zal je gevraagd worden aan de hand van een checklist informatie te verzamelen en op te sturen. De adviseur ontvangt dit vooraf, analyseert dit en maakt een rapport. Dit rapport bespreek je live met de adviseur. Specifieke adviezen of vervolgacties voor jou zelf kunnen voortvloeien uit dit gesprek.

Kosten

De kosten van een APK bedragen € 800,- voor een alleenstaande en € 1.000,- voor een stel. Normaal subsidieert het P.C. Boutensfonds daarvan € 500,-. Voor de komende maanden heeft het fonds de subsidie echter verhoogd, zodat een alleenstaande slechts € 175,- voor een APK kwijt is, en een stel € 350,-.

Wat zeggen gebruikers?

“Het is fijn dat ik nu van dat immer zeurende gevoel af ben”

“Met de interesse van Peter in ons werk kwam ook het vertrouwen”

"Voor mij en mijn partner, allebei freelance literair vertaler, zijn onze financiën altijd een ver-van-mijn-bed-show; we weten dat sommige dingen niet goed geregeld zijn, maar dat is meer een zeurend ongemak waar we niet aan willen denken"

"Al met al is het een heel prettig contract en een nuttige ervaring"

Voorwaarden

 • Je bent minimaal 1 jaar lid van de NVJ en hebt een NVJ Freelancer lidmaatschap
 • Je kan één keer in de vijf jaar een beroep doen op de apk-subsidie
 • De apk wordt uitsluitend verzorgd door financiële dienstverleners die door het fonds zijn geselecteerd
 • Je eigen bijdrage moet voor de start van het traject op de rekening van het P.C. Boutensfonds zijn gestort: NL59 INGB 0007 228562
 • 6 maanden na aanvang van het traject dient je tweede afspraak met de financieel adviseur ook te hebben plaatsgevonden, anders eindigt het traject
 • Het bestuur van het P.C. Boutensfonds stelt een maximum aan het aantal te honoreren aanvragen van 100 per jaar: wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Aanvragen Financiële APK

 

Log eerst in met het emailadres waaraan je NVJ lidmaatschap is gekoppeld. Vul vervolgens onderstaand formulier in.

Na versturing van je aanvraag ontvang je een email met daarin een link naar informatie over de te verzamelen stukken en enkele aanvullende vragen. Het P.C. Boutensfonds zelf neemt contact met je op over het verdere verloop.

 

NVJ Ledenservice

Bel ons op 020-303 97 00

(ma t/m vr van 09:00 tot 17:00 uur)

Word lid van de NVJ

 • Juridische hulp bij werkgerelateerde kwesties
 • Tot 50% korting bij de NVJ Academy
 • NVJ Perskaart aanvragen

Wanneer je nu lid wordt ontvang je gratis het boekje Recht & Journalistiek.

Word lid