Friso Bos

 

Vertegenwoordiger beleidsteam Werkvoorwaarden, ledengroep werknemers Uitgeverijbedrijf

Naam:

Friso Bos, 46

Huidige werkstatus:

In dienst bij Mediahuis, verslaggever voor Noordhollands Dagblad

Lid NVJ sinds:

2002

Motivatie


1.    Wat is je motivatie in het beleidsteam Werkvoorwaarden?

Journalistiek heeft een prijs en journalisten zijn daarom van onschatbare waarde. In het buitenland waar ze soms met gevaar voor eigen leven verslag doen in brandhaarden en oorlogsgebieden, maar ook bij de kleinste regionale krant of lokale omroep hier in Nederland. Want ook daar houden ze de samenleving een spiegel voor. Het is daarbij van belang dat journalisten zich geen zorgen hoeven te maken over hun contract, hun tarief. Dat soort dingen moet goed geregeld zijn en geen stress opleveren. Want dat is zonde van de energie. Daarom wil ik me inzetten voor het beleidsteam werkvoorwaarden.

2.    Waarin wil je de NVJ sterker maken en welke ambities heb je als bestuurslid voor het beleidsteam Werkvoorwaarden?

Ik begon bij de Sectie Dagblad en raakte doordrongen van het feit dat mensen in vaste dienst en freelance collega’s op verschillende manieren aan elkaar verbonden zijn. Ook waar het gaat om arbeidsvoorwaarden en afspraken die ondernemingen met freelancers maken. De ouderwetse CAO is daarom ontoereikend geworden want grote groepen collega’s vallen buiten de reikwijdte ervan. Ik zet me ervoor in dat we ook bij arbeidsvoorwaarden steeds meer met een integrale blik naar de journalisten kijken in plaats van naar welk type verbintenis ze hebben met een mediabedrijf.

3.    Welke (bestuurs)ervaring neem je mee die een waardevolle bijdrage kan zijn voor het beleidsteam Werkvoorwaarden?

Ik heb enkele jaren ervaring als bestuurslid van de Sectie Dagblad. Daarvoor heb ik lange tijd in de redactieraad van Holland Mediacombinatie gezeten, dat hoort tegenwoordig bij Mediahuis Regionaal. In m’n vrije tijd ben ik secretaris bij een hockeyclub.

4.    In de beleidsteams is het van belang dat kandidaten onafhankelijk kunnen opereren. Kan je dat op basis van je CV waarmaken?

Ik kan onafhankelijk opereren.


Foto: Truus van Gog