Geef aan er voor de ander te zijn

Tekst: Michel Porro; foto: Serge Ligtenberg

In het kader van het Corona avontuur kan het zinvol zijn om alle gangbare en ogenschijnlijk logische afwegingen te vervangen door onorthodoxe varianten. Corona is een spannende ontwikkeling omdat we ons op onbekend terrein bevinden. Om een probleem op te lossen zullen we dus andere dingen moeten doen dan we tot nu toe hebben gedaan.

Op dit moment ligt alles stil, maar de behoefte vanuit de markt zal zeker nog voor een deel bestaan. Het is niet zo dat er opeens geen portretten of journalistieke bijdragen meer nodig zijn. Klanten zitten nu even angstig stil en geven geen geld uit. Wat kunnen we dus doen?

Een geste om te onthouden

Het kan een idee zijn om voor loyale klanten, waar je al jaren mee samenwerkt, een dag gratis te werken. Dat is sympathiek en empathisch. In een aantal gevallen zal daar waarschijnlijk geen gebruik van worden gemaakt. Soms echter wel. En in beide gevallen is het win win; in tijden van nood geef je aan er voor de ander te zijn. En als de ernst weer voorbij is dan wordt deze geste zeker onthouden.

Hartverwarmende reacties

Daar ben ik dus mee begonnen. Ik ga graag af en toe de deur uit om waarde toe te voegen in plaats van afwachtend thuis te zitten. Uiteraard neem ik de veiligheid in acht. De reacties zijn hartverwarmend. Een klant zei: 'jij komt tenminste wat brengen in plaats van halen in deze rare tijd'. Of: 'wow, dat is sympathiek, ik weet nu even niets maar ik zal het zeker onthouden'.

'Gratis' krijgt dus een andere lading. Het is een gebaar om iets terug te geven in een tijd waarin iedereen het moeilijk heeft. Overvloed in plaats van schaarste. Ook al heb je het zwaar als journalist of fotograaf, talent kan nu beter worden ingezet om een ander te helpen dan door het onbenut te laten.

Michel Porro is fotograaf en filmmaker

 


Blogs ter inspiratie

In de maanden april en mei 2020 hebben we regelmatig blogs ter inspiratie gedeeld. Dit zijn blogposts van freelancers die hun ondernemingszin of nuttige tips over ondernemen graag willen delen met andere freelancers.