Grijp jij jouw online kansen al?

Grijp jij de kansen die er online voor journalisten liggen? Freelance journaliste Patricia de Ryck (36) zette die stap in 2013. Dit resulteerde in een boekcontract, verschillende schrijfopdrachten, coachingssessies én directe omzet uit de website. Haar tip? “Investeer je vrijgekomen tijd in een online avontuur.”

Online speeltuin

“Aan het begin van mijn carrière hield ik verschillende blogs bij voor een online uitgever. Ik schreef berichten en promootte ze via social media als Twitter en Facebook. Van de inkomsten uit verkoop van advertorials, banners én Google advertenties kreeg ik de helft. Wat je verdiende was iedere maand een verrassing, maar de ervaring in deze ‘online speeltuin’ heeft me indirect veel omzet opgeleverd. 

Zichtbaarheid

Mijn online zichtbaarheid zorgt er namelijk al jaren voor dat ondernemers uit mijn regio zelf aan de bel trekken. Ik adviseer ze op het gebied van social media en bloggen. Voor een aantal ben ik sindsdien ghostwriter; alle teksten die ze nodig hebben, mag ik schrijven. En dat alles tegen een mooi uurtarief.

Boekcontract

In 2013 ben ik – uit frustratie – Twijfelmoeder.nl gestart. Ik was alle opmerkingen over mijn (ontbrekende) kinderwens zo zat. Het werd tijd om het taboe te doorbreken. Het leverde me niet alleen mooie contacten op; het zorgde ook voor ideeën die ik bij ‘reguliere media’ kon pitchen. Aan de andere kant viel mijn blog ook op bij HarperCollins Holland; sinds maart 2019 vind je De twijfelmoeder dan ook in de winkel. Daarnaast ben ik een besloten Facebook-groep gestart waar dan weer laagdrempelige coachingssessies uit voortgekomen zijn. 

Online business

En dan hebben we de directe omzet nog. Je kunt eenvoudig Google advertenties op je site plaatsen, waarmee je maandelijks een bedrag verdient. Of je kiest voor affiliate links, waarbij je een percentage krijgt als een lezer iets via jouw site koopt. Zelfs als jij niet aan het werk bent, komen er zo euro’s binnen. 

Zet je skills in

Via bloggermarktplaatsen als Linkpizza en Hulc kun je daarnaast ook eenvoudig advertorials verkopen. Met je journalistieke achtergrond val je meteen op. Jij weet hoe je moet pitchen en kunt aantonen dat je goede artikelen kunt schrijven. Verhalen die de desbetreffende bedrijven graag delen; wat weer goed is voor jouw zichtbaarheid. Kortom: pak die online kansen.”
 
Patricia de Ryck heeft naast www.twijfelmoeder.nl, ook www.vlaamskijken.nl opgezet. 
 
Tekst: Patricia de Ryck

Blogs ter inspiratie

In de maanden april en mei 2020 hebben we regelmatig blogs ter inspiratie gedeeld. Dit zijn blogposts van freelancers die hun ondernemingszin of nuttige tips over ondernemen graag willen delen met andere freelancers.