Hilda Bouma

Mijn naam is Hilda Bouma, ik ben 58 jaar en werk sinds 1985 in de journalistiek, voornamelijk als schrijvend redacteur.

Ik ben bij een krant begonnen (Het Parool) en werk ook nu weer bij een krant (Het Financieele Dagblad), maar eigenlijk ben ik niet zo’n nieuwsjager, ik ben meer van de iets langere adem en de reflectie. Ik heb lang in de economische journalistiek gewerkt – zo ben ik ook bij het FD gekomen – maar ik heb ook tien jaar gewerkt als coördinator van de kunstrubriek in het weekeindmagazine FD Persoonlijk.

In principe moet een journalist overal over kunnen schrijven, al helpt het natuurlijk als je ergens interesse in hebt. Ik heb in mijn leven ook geschreven over personeelsbeleid, provinciale politiek, de bijstandswet en beroepsonderwijs, om maar iets te noemen. Je hoeft niet per se veel van iets te weten, als je er maar achter kunt komen hoe het zit. Nieuwsgierigheid is de basis van ons vak.

Een paar weken geleden ben ik begonnen met een nieuwe functie op de krant: het schrijven van profielen over mensen die in het nieuws zijn. Een hele leuke functie, waar ik veel van mijn creativiteit in kwijt kan.

Ik heb in mijn loopbaan vaker stagiairs en beginnende freelancers begeleid. Ik denk dat ik vooral aan mensen die willen (leren) schrijven wat te bieden heb. Schrijven is namelijk te leren, en je wordt er steeds beter in naarmate je het langer doet. Maar ik zou beginnende freelancers ook van dienst kunnen zijn door ze te leren pitchen.