Hoe kom je voorbij de nee

Petra Vries is trainer van de NVJ Academy cursus Haal meer uit je onderhandeling. Een online training van twee ochtenden, waarna je met veel zelfvertrouwen en een andere mindset je volgende onderhandeling ingaat. “Doelgroep is de zzp’er. Maar ook de journalist in loondienst, die moet onderhandelen over informatie of een foto bij een artikel.” In de video en dit interview legt Petra uit wat de training inhoudt en hoe je voorbij de nee komt. 

“Als je het hebt over onderhandelen, denk je snel aan tarieven of salaris. Maar er zijn ook een heleboel randvoorwaarden en andere momenten waarop je onderhandelt. Zodra je iets wilt van iemand, en je bent van elkaar afhankelijk voor het resultaat, ben je al aan het onderhandelen.

“Tijdens de training gaan de cursisten met eigen voorbeelden aan de slag. Maximaal aantal deelnemers is twaalf, zodat er genoeg aandacht is voor ieders verhaal en leerpunten. De training is gebaseerd op de vijf stappen van de Harvard-methode voor win-win-onderhandelen. We gaan oefenen met al die vijf stappen en hun situaties, welke woorden passen daarbij en bij mij.

Als je twee ochtenden hebt geoefend, ben je van start. Als je dan je volgende onderhandeling hebt, heb je meteen een andere insteek, en een ander effect. De drempel is verlaagd. Je onderhandelingen gaan makkelijker. Ik krijg vaak reacties terug dat het is gelukt. En dan is mijn doel bereikt.”

Hoe ben je zelf daar zo goed in geworden?

“Ik heb als jurist bij de overheid gewerkt waarin ik te maken had met conflictsituaties. Daar had ik een  mediatorachtige rol in rijdende rechter situaties. Het werd een sport voor mij om mensen hun bezwaarschrift in te laten trekken door met elkaar in gesprek te gaan. Dat scheelt veel tijd. Later ben ik communicatietrainer geworden. Ik gaf trainingen in Slechtnieuwsgesprekken voeren, actief luisteren en omgaan met emoties in gesprekken. Ik volgde als trainer zelf een onderhandeltraining en was direct enthousiast: alle communicatievaardigheden heb je nodig om succesvol te onderhandelen! Je bent er nooit over uitgeleerd. En iedereen kan er beter in worden.

Bij de mensen die de training hebben gevolgd, verandert er iets in de mindset, de eigenwaarde, waardoor ze zich anders opstellen. Dan kom je tot een ander gesprek, ontstaat er meer begrip.”

Hoe doe je dat?

“Belangrijkste is dat je je gaat realiseren dat jouw belangen er net zo goed toe doen als de belangen van de ander. Dat is waar de knop omgaat. Leren om je eigen belangen helder uit te spreken. Mensen zetten vaak te laag in. Ik wil eigenlijk dit, maar er is maar zoveel budget dus het kan niet. Dan stopt het gesprek. Maar hoe kom je voorbij die nee? Ik hoor ook vaak dat professionals bang zijn dat ze geen andere opdrachtgevers kunnen vinden, maar in de praktijk is die angst vaak onterecht. Soms helpt het al als cursisten tijdens de training horen wat hun collega’s verdienen. De trainingen hebben ook een sterke netwerkfunctie. Ook in de online trainingen zorg ik ervoor dat mensen elkaar leren kennen en van elkaar leren.”

Schrijf je hier in voor de cursus Haal meer uit je onderhandeling.

Heb je een vraag of interesse in deze cursus?

Vul het formulier in, mail of bel de NVJ Academy 020-303 97 39.

Wil je teruggebeld worden? Vul dan je telefoonnummer in.

Contact

Mail nvjacademy@nvj.nl
Bel 020-3039739
Twitter @nvjacademy