Inmiddels 27 Afghaanse mediawerkers en hun gezinnen veilig in Nederland

Door inspanning van diverse partijen zijn inmiddels 27 Afghaanse mediawerkers, sommigen met hun familie, vertrokken uit Afghanistan. Het gaat onder andere om journalisten en fixers die hebben samengewerkt met Nederlandse Media.

Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten: “We zijn enorm blij met deze snelle reddingsactie vanuit Nederland. Helaas zijn nog niet alle mensen geëvacueerd en komen er ook oproepen binnen van journalisten die geen band hebben met Nederland, maar wel gevaar lopen. Beiden groepen mogen we niet vergeten.” 

Free Press Unlimited

Free Press Unlimited, individuele verslaggevers en correspondenten werkten de afgelopen tijd intensief samen om een lijst met Afghaanse mediawerkers samen te stellen en hen naar het vliegveld te loodsen. Bruning: “Er is door collega’s in het veld en Free Press Unlimited fantastisch werk verricht om deze operatie te coördineren en heel praktisch naar de evacuatie-locatie te helpen. Ook medewerkers van Nederlandse ministeries hebben keihard gewerkt om deze operatie te laten slagen. Tegelijkertijd is het een triest feit dat er ook collega’s in moeilijke omstandigheden zijn achtergebleven.” 

Geen band

Vooralsnog werd de groep mediawerkers die geen band hebben met Nederland verwezen naar landen als Canada, die journalisten een visum verstrekken, maar nu alle evacuatie-mogelijkheden zijn beëindigd, is hun perspectief somber.

Bruning: “Los van de evacuatie-problemen die er nu spelen, zou Nederland tenminste de boodschap moeten afgeven dat bedreigde journalisten ook welkom zijn en een noodvisum kunnen krijgen als ze erin slagen om het land te verlaten. We zouden toleranter moeten zijn en mediamensen die gevaar lopen moeten beschermen, ook als ze niet direct voor de Nederlandse pers werkzaam zijn geweest. Ze lopen door hun zichtbaarheid aantoonbaar gevaar.”

Met Free Press Unlimited en het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft de NVJ het kabinet opgeroepen om alle bedreigde journalisten en mediawerkers asiel te verlenen.