Jos Everaers

 

Vertegenwoordiger beleidsteam Vakontwikkeling, ledengroep werknemers Uitgeverijbedrijf

Naam:

Jos Everaers, 69

Huidige werkstatus:

Gepensioneerd en vele jaren actief in het sectiebestuur (vak-)Tijdschriften als vice-voorzitter. Ook ben ik onlangs weer door de NVJ gekozen als de NVJ-vertegenwoordiger in het Ledenparlement FNV.

Lid NVJ sinds:

1982, erelid sinds 2013

Motivatie


1.    Wat is je motivatie in het beleidsteam Vakontwikkeling?

Ik wil graag nog drie jaar meehelpen om de nieuwe structuur van de NVJ tot een succes te maken. Ik geloof sterk in deze nieuwe structuur, die de NVJ sterker en nog beter kan maken door meer leden te activeren. Ook de bundeling van alle ’soorten’ journalisten in één Beleidsteam vind ik een grote stap vooruit. Ik wil graag al mijn ervaring en kennis inzetten om het vak van de journalistiek op peil te houden, mee te denken over innovatie en hoe we kennis en ontwikkeling van journalisten op peil houden.

2.    Waarin wil je de NVJ sterker maken en welke ambities heb je als bestuurslid voor het beleidsteam Vakontwikkeling?

De NVJ gaat met de nieuwe structuur een heel andere werkwijze toepassen. Op papier staat het nu veelbelovend, maar in de praktijk zullen er ongetwijfeld de nodige kinderziektes opduiken. Dat is niet erg, dat hoort er bij. Ik wil graag mijn lange NVJ-ervaring inzetten om die kinderziektes zo goed mogelijk op te lossen. En daarmee de NVJ sterker en beter te maken. Het wordt overigens wel mijn laatste periode als actief lid.

3.    Welke (bestuurs)ervaring neem je mee die een waardevolle bijdrage kan zijn voor het beleidsteam Vakontwikkeling?

Zoals gezegd, ik ben vele jaren actief geweest in de verschillende sectiebesturen (Vak en Tijdschriften). Ook heb ik ruim twintig jaar aan de cao-tafels gezeten en heb ik enthousiast meegewerkt aan de totstandkoming van de raam-cao Uitgeverijbedrijf. Dat was niet eenvoudig en heeft zeker 5-6 jaar geduurd. Eenmaal afgesloten was het een historische stap vooruit: voor het eerst in de geschiedenis vielen alle schrijvende journalisten onder één cao. Dat maakte ook de stap mogelijk en eenvoudiger die de NVJ nu zet met de nieuwe structuur.

4.    In de beleidsteams is het van belang dat kandidaten onafhankelijk kunnen opereren. Kan je dat op basis van je CV waarmaken?

Door de jarenlange ervaring weten veel NVJ-collega’s, zowel in de besturen en aan cao-tafels als in de werkorganisatie, wie ik ben. Zij zullen allen bevestigen dat ik onafhankelijk kan opereren.


Foto Dingena Mol