Mentorenprogramma

Het NVJ Mentorenprogramma brengt je in contact met ervaren journalisten die jouw carrière verder kunnen helpen. Als deelnemer krijg je kortdurende, praktische en vooral professionele ondersteuning op het gebied van vakinhoud, ontwikkeling en/of ondernemerschap. Hulp is het hele jaar door beschikbaar.

Dus loop je bijvoorbeeld vast in een project, heb je een levensvraag of wil je gewoon eens met een ervaren journalist sparren, meld je dan aan.

Om mee te kunnen doen, zit je in het laatste jaar van je opleiding journalistiek, heb je de opleiding afgerond of werk je maximaal vijf jaar in een journalistieke omgeving. Daarnaast ben je NVJ-lid of als freelancer werkzaam in de media. In dat laatste geval hoef je geen lid te zijn.

Hoe gaat het in zijn werk?

- Je kiest een mentor en benadert deze via de site van de NVJ
- Samen met de mentor maak je een afspraak
- De mentoren zijn per mentee beschikbaar voor maximaal 3 sessies van 1 uur
- De mentor toetst kort bij de NVJ of je aan de voorwaarden voldoet
- De begeleiding kan beginnen

Deelname wordt mogelijk gemaakt door auteursrechtorganisatie LIRA.

Voor startende freelancers is budget mogelijk via het Matchingfonds.

Ook mentor worden? Stuur een mail naar de NVJ Academy!

Zie hier voor een paar artikelen van voorgaande edities van het NVJ Mentorenprogramma:

Kim Deen: 'In de afgelopen maanden is heel veel veranderd'
Pål Jansen: ‘Er is behoefte aan goede journalistiek in de regio

Hans Klis

Hans Klis is journalist, schrijver, podcastmaker en oprichter van kennisplatform DeBuitenlandredactie.

Lees meer

Joost Ramaer

Joost Ramaer is freelance onderzoeksjournalist en een van de acht leden van SPIT, een coöperatie van onderzoeksjournalisten.

Lees meer

Rowan Blijd

Rowan Blijd is programmamaker, gastspreker en copywriter. Na jaren actief te zijn geweest als blogger en YouTuber, is ze nu werkzaam als verslaggever en researcher bij de online titel Spot On (KRO-NCRV).

Lees meer

Bert Vuijsje

Bert Vuijsje was 17 jaar lang praktijkdocent interview en reportage schrijven bij de UvA-masteropleiding journalistiek en voordien onder meer adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en hoofdredacteur van HP/De Tijd.

Lees meer

Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn is freelance journalist en werkzaam voor Nederlandse tijdschriften, alle landelijke dagbladen en enkele regionale kranten, publieke omroepen en vakuitgaven in binnen- en buitenland. Schreef boeken over Google, Facebook en privacy.

Lees meer

Judit Neurink

Judit Neurink is journalist en auteur. Na jaren als Midden-Oostenredacteur voor Trouw woonde ze van 2008 tot 2019 in de Koerdische Regio van Irak, waar ze een mediacentrum opzette om Iraakse journalisten te trainen. De laatste jaren was ze daar als correspondent actief voor onder andere Trouw, De Standaard, Vrij Nederland, NOS, VRT en internationale media.

Lees meer

Karlijn Goossens

Karlijn Goossen (1982) is journalist, docent en onderzoeker. Ze werkte als redacteur voor dagbladen en televisie. Ze verliet dertien jaar geleden de publieke omroep om te doceren aan de opleiding Journalistiek in Ede. In het voorjaar van 2022 keerde ze terug bij de NPO als adjunct-hoofdredacteur Mens & Cultuur (journalistiek en radio) bij de EO.

Lees meer