‘Het heft in eigen hand’

donderdag 4 juni 2009

Talentmanagement voor freelance journalisten is het ontdekken van talenten die al dan niet ergens verborgen zitten. Om daar achter te komen is het goed om je drijfveren en belemmeringen te herkennen. Dit zegt coach en psycholoog Femke Ohm. Tijdens de Freelancersdag op 16 juni geeft zij de workshop Talentmanagement.

Het probleem van de éénpitter is dat er geen directe collega’s zijn om te sparren. Er is geen feedback. Bovendien worden er weinig nieuwe stappen gezet omdat die in het hoofd vaak worden afgeserveerd als een slecht idee. Er zijn namelijk vele gedachten die een nieuwe stap in de weg kunnen zitten: ik kan de crisis niet de baas; jongere journalisten hebben meer kennis over nieuwe media; ik mag niet teveel vragen aan mijn opdrachtgever; wat gaan mensen van me denken als ik verander. Zo zijn er allerlei irreële gedachten die mensen bij zichzelf kunnen oproepen. Het gevolg is dat de freelancer vooral doorgaat met datgene waarin hij goed is en dat de verborgen talenten verborgen blijven.

Om je eigen stimulansen en obstakels te ontdekken past Femke Ohm de methode volgens de Rationele Effectiviteits Training (RET) toe. ‘We brengen die belemmerende gedachten in kaart, dagen ze uit en herformuleren ze tot stimulerende gedachten.’ Ohm benadrukt dat de zelfstandige niet opeens een nieuw bedrijf begint. ‘Het is niet de bedoeling om alles overboord te gooien. De essentie is dat je het heft in eigen hand gaat nemen.’

Femke Ohm is zelfstandig coach en psycholoog van bureau Ohm Training en Advies en is tevens als freelancer verbonden aan Spirit Group, bureau voor ontwikkelings- en verandertrajecten.