‘Een stap vooruit, graag!’

woensdag 7 augustus 2019

Het is geen dankbare klus, lid worden van het bestuur van de sectie Zelfstandigen van de NVJ - zeg dus niet dat ik je niet gewaarschuwd heb – maar we hebben wel hard nieuwe collega’s nodig die de handen uit de mouwen willen steken. Nu vier bestuursleden zich om andere, persoonlijke redenen niet opnieuw verkiesbaar hebben gesteld, zijn er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Daar zoeken we kandidaten voor.

Onlangs stuurde ik alle collega’s uit mijn netwerk een appje met de vraag of zij zich niet verkiesbaar wilden stellen, of dan toch iemand kénden die geschikt was voor zo’n bestuursfunctie. Ik had er een speciale app-groep voor aangemaakt. Meteen na het versturen van mijn oproep stroomden de reacties binnen: “Puntje, puntje, puntje heeft de groep verlaten”. Ik snap het wel, journalisten vinden zich van huis uit geen bestuurders, en ze voelen zich ook niet geroepen anderen te werven voor een klus die ze zelf niet zien zitten. Gelukkig lieten sommigen wel weten er serieus over na te denken.

Nou wil het geval dat ik zelf ook geen liefhebber ben van besturen en vergaderen. Alleen, ik besef dat ik niet altijd anderen de kastanjes uit het vuur mag laten halen. Ik ben, zeg ik altijd, die Romeinse soldaat uit Asterix & Obelix die blijft staan als de centurion vrijwilligers vraagt, en er tot zijn verbazing achter komt dat anderen een stap achteruit hebben gezet. Volgens die logica zouden degenen die nog in mijn app-groep zijn gebleven, de pineut zijn. Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet.

Wat dan? We hebben echt mensen nodig die ons willen helpen de kar te trekken. De afgelopen jaren is de situatie voor ons, freelancers, aanzienlijk verslechterd, maar er is een kentering gaande nu we steun lijken te krijgen van de rechter en ‘Den Haag’. En als je succes boekt, blijkt besturen toch dankbaar werk. Dus, kom op! Zet een stap vooruit.

René Bogaarts, voorzitter sectie Zelfstandigen


Interesse?

Ben je lid en wil je graag actief worden binnen de sectie Zelfstandigen? Kandidaat-bestuursleden kunnen zich tot 1 september schriftelijk aanmelden door te mailen naar Mariette Koning, mkoning@nvj.nl 

  • Stuur een beknopte CV mee
  • Stuur een motivatie van maximaal 200 woorden
  • Stuur een pasfoto mee
  • Vermeld eventuele social media profielen.

De motiveringstekst, pasfoto en social media profielen kunnen eventueel online worden gepubliceerd voor verkiezingen, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.