‘Afrikaner Bloed’ bekroond

maandag 5 maart 2012

Het project ‘Afrikaner Bloed’ van fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien en journaliste Elles van Gelder is bekroond met de eerste prijs van de internationale fotowedstrijd Picture of the Year international (POYi). De reportage viel al meerdere keren in de prijzen.

In Zuid-Afrika maakten Njiokiktjien en Van Gelder een reportage over het extreemrechtse Kommandokorps, dat terugverlangt naar de tijden van apartheid. De serie won vorig jaar ook de Franse Canon Female Photojournalist Award 2011, werd dit jaar bekroond met een tweede prijs bij de Zilveren Camera, was genomineerd voor de Canon Prijs, en won de tweede prijs bij World Press Photo in de categorie Hedendaagse Kwesties Enkel.

Njiokiktjien ontving van de organisatie achter Picture of the Year eerder dit jaar al een zogeheten Award of Excellence voor een specifieke foto uit de Afrikaner Bloed-serie.

De jury prijst het multimediale karakter van Van Gelders en Njiokiktjiens reportage: Afrikaner Bloed’ bestaat uit een foto-essay, een reportage en een korte videodocumentaire.