‘Geen onafhankelijk bemiddelaar bij conflict HMC’

dinsdag 13 oktober 2015

De redactie en de directie van Holland Media Combinatie (HMC) kunnen het niet eens worden over het plan van de directie om de hoofdredactionele structuur van de kranten aan te passen. In het kort geding dat maandag diende, probeerde de rechter tot drie keer toe beide partijen ertoe te bewegen gebruik te maken van een onafhankelijk adviseur die kan bemiddelen en een bindend advies kan geven.

Peter Schat, voorzitter van de redactieraad, zag dit niet zitten, aangezien de redactieraad al acht maanden bezig is om de directie ervan te overtuigen dat de redactie van HMC het beste functioneert onder één algemeen hoofdredacteur met ondersteuning van adjunct hoofdredacteuren. De directie wil een andere verdeling van de bevoegdheden. ‘Het enige wat we willen is een structuur zoals vastgelegd binnen het redactiestatuut en binnen de redactie van HMC aantoonbaar succesvol is.’ De redactie ziet geen heil in meerdere kapiteins op één schip.

De angst dat de directie de macht van de redactie wil breken is nergens op gebaseerd, zei  Gert Jan Oelderik, algemeen directeur van HMC. ‘De redactionele onafhankelijkheid is echt niet in het geding.’

Volgens dagbladsecretaris Annabel de Winter, die het kort geding bijwoonde, is dit een belangrijke procedure die de waarde van het redactiestatuut mede bepaalt.

De uitspraak volgt op maandag 26 oktober.