‘Heksenjacht op Turks-Nederlandse journalisten’

donderdag 1 september 2016

De NVJ maakt zich grote zorgen om de veiligheid van Turks-Nederlandse journalisten. Het Turkse staatspersbureau Anadolu heeft eerder deze week een lijst gepubliceerd van organisaties in Nederland die aan de Gülen-beweging gelieerd zouden zijn. Ze roept de Nederlandse regering op om hier scherp stelling tegen te nemen en zal deze oproep verder toelichten in het gesprek dat zij op 14 september heeft met minister Koenders.

Ook Mehmet Cerit, hoofdredacteur van het weekblad Zaman Vandaag staat op de omstreden lijst en wordt bedreigd, zo vertelde hij dinsdagavond aan Jeroen Pauw. 

Heksenjacht

‘De heksenjacht is geopend op Turks-Nederlandse journalisten’, reageert algemeen secretaris Thomas Bruning. ‘Het wordt hen onmogelijk gemaakt om in veiligheid hun werk te kunnen doen, omdat ze door Turkse media worden gekarakteriseerd als gevaarlijke terroristen. Dat vinden we erg zorgelijk. Vandaag zijn het de journalisten die een connectie zouden hebben met de Gülen-beweging, morgen zijn het de Koerden, overmorgen zijn het andere kritische journalisten die op deze manier monddood worden gemaakt.’

Veiligheid

De NVJ heeft contacten met Zaman Vandaag over de noodzakelijke beveiliging van de redactie en individuele journalisten. De Franse en Belgische edities van Zaman verdwijnen uit de schappen na bedreigingen van de redactie. De Nederlandse editie blijft in elk geval voorlopig nog bestaan, hoewel adverteerders en correspondenten zijn gestopt vanwege bedreigingen.

In de uitzending van Pauw vroeg Cerit aandacht voor het initiatief om via crowdfunding een speciale vrijheidseditie te maken.