‘Inkoopvoorwaarden Malmberg: meest vergaande bepalingen’

vrijdag 4 november 2011

NVJ Freelance. NVF, de Fotografen Federatie, BNO en Pictoright roepen freelance journalisten, fotojournalisten en illustratoren die de inkoopvoorwaarden van uitgever Malmberg hebben ontvangen, op om zich te melden. In de voorwaarden zijn bepalingen opgenomen, waarin de freelancers zelfs afstand moeten doen van hun collectieve rechten.

Het betreft de artikelen 4.4 en 4.5 van de Inkoopvoorwaarden Content Malmberg. ‘Dit gaat zover dat indien je rechten aan derden hebt overgedragen, je in de toekomst zelfs de ontvangen auteursrechtvergoedingen geïnd door collectieve beheersorganisaties, zoals Pictoright en Lira, nog aan de uitgever moet gaan betalen. Dit zijn de meest vergaande bepalingen die we ooit hebben gezien’, zegt directeur Lars Boering van de Fotografen Federatie.

Malmberg geeft veel educatief materiaal uit en is een grote gebruiker van tekst, beeld en illustraties. De verschillende belangen- en beroepsorganisaties vinden het van belang om ervaringen van freelancers die voor Malmberg werken te verzamelen om zo een beeld te krijgen van freelancers die dit treft. Reacties kunnen worden gestuurd naar Meldpunt Freelance, freelance@nvj.nl en info@fotografenfederatie.nl.