‘Journalisten moeten kunnen floreren, ook als ze zzp’er zijn’

woensdag 11 maart 2015

‘Uitgerekend een freelance journalist kwam met de scoop die we nu kennen als de Teeven-deal. Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink kreeg documenten in handen en zocht de reden van de deal tussen toenmalig Officier van Justitie Teeven en crimineel Cees H. uit. Op zulke momenten ben ik zo trots op onze beroepsgroep’, zegt NVJ-voorzitter Marjan Enzlin. Zij steunt de campagne 'Handen af van de zelfstandigenaftrek'. 

‘Dit soort onthullingen bewijst dat een democratie niet zonder een goed functionerende journalistiek kan. Journalistiek is het allermooiste vak en iedere journalist en fotograaf moet daarin kunnen floreren. Ook als ze zzp’ er zijn.

Onze zelfstandigen creëren hun eigen werkgelegenheid en leveren belangrijke bijdragen aan journalistiek en economie. Tegelijkertijd vindt de overheid dat de fiscale faciliteiten beperkt moeten worden omdat die de overheid te veel geld kosten. Maar wat staat daar tegenover? Door het afschaffen van deze faciliteiten wordt het zelfstandigen wel erg moeilijk gemaakt.

In een ideale wereld zou het zo moeten zijn dat freelancers dusdanig goed betaald worden dat deze actie helemaal niet hoeft te worden gevoerd. Maar we leven niet in een ideale wereld. In deze huidige markt is een fatsoenlijk inkomen voor veel freelance collega’s bijna onmogelijk. Daarom zijn regelingen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek, gewoonweg hard nodig. Dus ondersteun ik deze campagne en roep iedereen op: Handen af van de zelfstandigenaftrek, teken de petitie.’

Campagne Handen af van de zelfstandigenaftrek

De Creatieve Industrie is de campagne ‘Handen af van de zelfstandigenaftrek’ gestart voor het behoud van de zelfstandigenaftrek. Afschaffing heeft een grote impact op de Creatieve Industrie en zal zelfs funest zijn voor de onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. De NVJ roept als een van de initiatiefnemers iedereen op de petitie te ondertekenen.