‘Kom maandag naar kort geding HMC’

vrijdag 9 oktober 2015

De redactieraad van Holland Media Combinatie roept journalisten op om aanwezig te zijn bij het kort geding tegen de directie van HMC op 12 oktober in Alkmaar. ‘Dit is een historisch en uniek geding’, zegt Peter Schat, voorzitter van de redactieraad. ‘De uitkomst bepaalt mede wat een redactiestatuut waard is.’

Journalistieke onafhankelijkheid

Via het kort geding willen de journalisten van HMC voorkomen dat elke titel een eigen hoofdredacteur krijgt. Gevreesd wordt dat de directie haar invloed op de hoofdredactie wil vergroten en dat de door de directie voorgestane reorganisatie de journalistieke onafhankelijkheid zal aantasten. De redactieraad wil dat de directie het redactiestatuut respecteert en afziet van reorganisatieplannen. De NVJ steunt de dagbladredactie van HMC in haar standpunt.

Uniek kort geding

De redactieraad roept journalisten op om aanwezig te zijn bij het kort geding. ‘Een grote opkomst onderstreept hoezeer journalisten hechten aan hun journalistieke onafhankelijkheid’, aldus redactieraadvoorzitter Peter Schat. Hij noemt het geding historisch en uniek. ‘De uitkomst bepaalt mede wat een redactiestatuut waard is.’  De uitkomst reikt verder dan alleen de regionale dagbladtitels van Holland Media Combinatie, maar geldt voor alle dagbladen met een op het NVJ-modelstatuut gebaseerd redactiestatuut.

  • Het kort geding vindt plaats in de rechtbank in Alkmaar, Kruseman van Eltenweg 2, vanaf 15.00 uur.

Holland Media Groep

Holland Media Combinatie is een dochter Telegraaf Media Groep (TMG). De onderneming geeft onder meer Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad en IJmuider Courant uit.