2014: nieuwe verantwoordelijkheden, Jaar van de Regio en The Next Step

maandag 22 december 2014

Het einde van het jaar nadert en de NVJ blikt terug op een aantal debatten, workshops en evenementen die zij in 2014 organiseerde. Over ondermeer nieuwe verantwoordelijkheden, het Jaar van de Regio en The Next Step.

‘In deze tijd is versleuteling een kwestie van journalistiek netjes met elkaar omgaan en het is zelfs de taak van journalisten om hun bronnen te wijzen op de gevaren.’ Aldus de Amerikaanse onderzoeksjournalist Jon Goetz in zijn Persvrijheidslezing dit jaar op 2 mei.

In NVJ’s  Jaar van de Regio adviseert Inge Brakman, Inge Brakman, voorzitter van de Commissie Toekomstverkenning Publiek Mediabestel, om meer samen te werken op regionaal niveau. ‘Wij adviseren om de wet daarvoor aan de passen zodat er meer mogelijk wordt. Maar begin vast. Wacht niet.’

Prachtig, zo’n grote tijdschriftredactie. Je hebt uitstekend ingevoerde mensen, die je om een goed verhaal op pad kunt sturen. Nadeel: als hoofdredacteur heb je er een gigantische managementklus bij. Nee, dan een rompredactie. Geen gedoe met kibbelende redacteuren. Nadeel: het is slopend en je bent kwetsbaar.

Volgens Alexander Pleijter, lector journalistiek & innovatie en hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter, is internet bedoeld om er mooie verhalen mee te maken, die journalistiek gezien misschien nog beter zijn dan op televisie, radio of op papier.

Er is heel veel data maar de manier waarop die worden ontsloten is nog vaak een probleem. Ook zijn er nog weinig datajournalisten, programmeertaal is niet wijd verspreid onder journalisten. Dat biedt kansen voor journalisten die zich hierin specialiseren.

Het mooiste wat internet te bieden heeft, bereikt nu te weinig mensen. Wil je met je mooie initiatief boven de ruis uitkomen, dan zul je moeten weten hoe en wanneer de doelgroep bediend wil worden. Een balans tussen creativiteit en timing.

Het Jatdebat op 2 april was de vorming van een Coalition of the Willing, die plechtig aan elkaar beloofde om nooit meer te publiceren zonder een fatsoenlijke link.

Online is nou net dat deel van de journalistiek waar de werkgelegenheid groeiende is en waar mogelijkheden zijn om freelance klussen te vinden.   

Door de komst van de smartphone is zowel ons journalistieke werk als de manier waarop consumenten worden bereikt radicaal veranderd. Die impact zouden ook wel eens de wearables kunnen hebben. NVJ Internet organiseerde op 25 september The Next Step met een preview van nieuwe ontwikkelingen.

Hoe zorg je dat je gezien wordt door de hoofdredactie? Wat is de ideale sollicitatiebrief? Hoe treed je op tijdens het sollicitatiegesprek?

The Guardian is één van de pioniers op het gebied van digitale journalistiek. Daan Louter werkt er als interactive designer. Hij ontwierp ook een toolkit voor journalisten om de beste vertelmanier voor een verhaal te vinden.