40 jaar na de moord op IKON-journalisten in El Salvador: ‘Je bent als journalist nooit schuldig aan je eigen dood’

donderdag 17 maart 2022

Donderdag was het exact veertig jaar geleden dat de Nederlandse journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen in de provincie Chalatenango in El Salvador werden doodgeschoten door het leger. 'De herdenking van de moord op de vier IKON-journalisten is met de oorlog in Oekraïne, waar veel van onze collega’s hun leven wagen om verslag te doen, actueler dan ooit', zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

De vier journalisten zijn op 17 maart, 1982 in het Midden-Amerikaanse land om verslag te doen van de oorlog tussen het regeringsleger en de guerrillabeweging FMLN. Jos van Dongen maakte er de documentaire In Koelen Bloede over, die in 2018 werd uitgezonden. Ter gelegenheid van de veertigste sterfdag van de journalisten heeft Van Dongen zijn documentaire aangevuld en verwerkt tot In koelen bloede, 40 jaar straffeloosheid. De daders van toen zijn namelijk nog steeds niet gepakt. 

'De herdenking van de moord op de vier IKON-journalisten is met de oorlog in Oekraïne, waar veel van onze collega’s hun leven wagen om verslag te doen, actueler dan ooit', zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. 'De blijvende aandacht voor deze oorlogsmisdaad en de voortdurende inspanningen om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen, zijn van groot belang. Vervolging van misdaden jegens journalisten in oorlogssituaties is cruciaal, ook al is het 40 jaar na dato. We zijn het verplicht aan deze moedige collega’s, die hun leven gaven vanwege hun werk als journalist. En we zijn het verplicht aan alle collega’s nu, die nu in de Oekraïne en elders in de wereld dezelfde risico’s lopen.'

Lees verder op Villamedia.

Zembla - In koelen bloede, 40 jaar straffeloosheid is donderdag 17 maart 2022 om 20.25 uur te zien op NPO2.