7 redenen om lid te zijn en te blijven

donderdag 28 oktober 2021

Misschien is het je opgevallen: de NVJ groeit, verjongt en vernieuwt. Je zou het niet snel verwachten in deze tijd, maar het is weer cool om je bij een ‘vakbond’ – of beter beroepsorganisatie - aan te sluiten. En het is vooral welbesteed. We leggen het je uit aan de hand van 7 redenen.

1. We groeien, worden jonger en frisser!

We groeien! In 2021 is het aantal leden met 3,9 procent gegroeid. En dat niet alleen, bijna 29 procent van ons ledenbestand is 35 jaar of jonger. Die verjongingskuur doet ons goed! Jonge journalisten stromen door naar het hoofdbestuur, nieuwe frisse thema’s verschijnen op de agenda en nog belangrijker: de stem van de jonge journalist wordt gehoord!

Daarmee houdt het vak en onze vereniging een toekomst.

2. Een beroepsorganisatie die opkomt voor alle werkenden is van deze tijd

De NVJ is veel meer dan een vakbond.  Bij ons staat het beroep centraal. We kijken naar de belangen van álle werkenden, werknemers en freelancers in de journalistiek. In ons streven om een gelijk speelveld te bereiken, is het in 2020 gelukt een Fair Practice Code af te spreken bij de publieke omroepen. Een mijlpaal, want dit geeft houvast voor veel freelance-collega’s, die voortaan tenminste 150 procent van het cao-loon betaald moeten krijgen. Bovendien pakken we door: ook met de werkgevers van het uitgeverijbedrijf en de commerciële omroepen wordt overleg gevoerd over een Fair Practice Code.

3. Jouw belangen zijn in goede handen

Onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden en freelancetarieven is een vak op zich. Daar heb je professionals voor nodig én een stevige achterban. Onze onderhandelaars snappen hoe de journalistiek werkt en komen elk jaar tot de beste resultaten op het gebied van cao’s en tegenwoordig ook afspraken over tarieven, zoals de Fair Practice Code. Besef dat die afspraken in een cao altijd gunstiger zijn dan dat je dit overlaat aan je werkgever. Dit kunnen we doen dankzij jou. Meer leden zorgen voor meer onderhandelingsmacht. Uiteindelijk is solidariteit ook eigenbelang.

Besef dat je je lidmaatschap al hebt terugverdiend als we gedurende je lidmaatschap één procent meer loonsverhoging uitonderhandelen dan je werkgever van plan was te geven!

4. We staan voor je klaar

Laten we het even hebben over juridische hulp. We’ve got your back. Als lid kun je gebruikmaken van onze rechtshulp; dat scheelt je zo’n 200 euro per uur. Onze advocaten en juristen hebben ruime ervaring op het gebied van arbeidsrecht, auteursrecht, contractenrecht en principiële zaken op het gebied van persvrijheid. Met hun persoonlijke aanpak en specialistische kennis gaan ze veel verder dan de meeste rechtsbijstandsverleners. Onze juridische afdeling is niet gebonden aan jaarlijkse targets, waardoor we ons maximaal kunnen inzetten voor het beste resultaat. Zaken die zich hiervoor lenen vechten we uit tot de hoogste instantie met inzet van eigen advocaten. Uit ons jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek blijkt keer op keer dat deze werkwijze erg wordt gewaardeerd door onze leden.

5. Veilig werken voor alles

Dit is een vrij land waar de pers zijn werk kan doen. Toch? Dat dachten we wel altijd. Veel journalisten in ons land hebben de laatste tijd de agressie tegen vrije nieuwsgaring aan den lijve ondervonden. Journalisten moeten onder alle omstandigheden hun werk veilig en onafhankelijk kunnen doen. Samen met de politie, het OM en het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft de NVJ afspraken gemaakt over het beschermen van journalisten in het project Persveilig.

Daarin zorgen we voor direct advies, trainingen om je te weren tegen agressie, begeleiden we je bij aangiftes en zien we toe op snelle opvolging door politie en justitie. We monitoren alle incidenten en verschaffen materialen, waarmee je beter beschermd op pad kan.

Heb je direct hulp nodig, dan zijn wij 24/7 bereikbaar op ons noodnummer.

6. Samen sta je sterker

Onze kernboodschap is de zorg voor journalisten en dat zij hun werk op een onafhankelijke wijze kunnen doen. Alles wat die positie bedreigt, is voor ons een uitdaging om aan te pakken. Daarbij is de collectieve kracht van leden essentieel richting werkgevers en overheid. Samen met onze leden kunnen we een vuist maken en dankzij onze actieve leden lukt het om nog meer collega’s te mobiliseren. Steeds weer heeft dit een merkbare impact op de politiek en op de wijze hoe werkgevers naar de positie van journalisten kijken.

7. Blijven leren

Als journalist wil je optimaal je vak kunnen blijven uitoefenen en dat doe je door te blijven leren. Daarvoor hebben we via de NVJ Academy een cursusaanbod samengesteld van heb ik jou daar! Onze cursussen worden gevormd op basis van de actuele ontwikkelingen in het vak. De praktijkgerichte cursussen bieden verdieping en zijn tevens een goede gelegenheid om in contact te komen met je vakgenoten. Daarnaast blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen in het vak met gratis toegang tot alle nieuws- en achtergrondartikelen op Villamedia en het Villamedia Magazine.


Als NVJ-er kun je een handje helpen en daarmee ondersteun je tevens het journalistieke vak. Hoe je mee kunt doen? Maak bijvoorbeeld je collega lid

Ben je nog geen lid en hebben we je belangstelling gewekt? Bekijk dan hier de lidmaatschapspagina

Hieronder een korte samenvatting van wat je krijgt voor je lidmaatschap:

  • Gratis NVJ-Perskaart bij volledig lidmaatschap en ledenkorting politieperskaart
  • Gratis juridisch advies en rechtsbijstand
  • Gratis salarisadvies, zelfstandigen- en tariefadvies
  • (Gratis) toegang tot debatten en evenementen
  • 20 tot 50% korting op cursussen NVJ Academy
  • Toegang tot vacaturebank en marktplaats voor opdrachten
  • Villamedia Magazine en toegang tot alle artikelen op Villamedia.nl
  • Nieuwsbrieven NVJ, NVJ Academy, Villamedia