Aantal meldingen incidenten sinds lancering PersVeilig sterk toegenomen

donderdag 19 december 2019

Peter ter Velde, nauw betrokken bij de totstandkoming van PersVeilig, gaat per 1 januari door als veiligheidscoördinator bij PersVeilig. Hij doet dit in combinatie met zijn werk als veiligheidscoördinator bij de NOS. In de korte periode dat PersVeilig operationeel is, is het aantal meldingen van incidenten met maar liefst 85 procent gestegen.

Journalisten die worden bedreigd of te maken hebben met geweld of agressie kunnen bij de veiligheidscoördinator terecht voor advies en ondersteuning. Peter ter Velde zal zich daarnaast bezighouden met het implementeren van veiligheidsplannen op redacties. Hij onderhoudt ook nauwe contacten met politie en OM om daar de veiligheid van journalisten en incidenten te bespreken.

Anderhalve maand na de lancering weten journalisten PersVeilig goed te vinden en bewijst het initiatief zijn nut. In de korte periode dat PersVeilig operationeel is, is het aantal meldingen van incidenten met maar liefst 85 procent gestegen. Niettemin neemt ook het aantal incidenten tegen journalisten hand over hand toe, stelt Ter Velde.  ‘Ik spreek dagelijks journalisten die zelf ervaren dat het aantal serieuze bedreigingen snel toeneemt.’

Op de website van PersVeilig  staan praktische handvatten, zoals voorlichting over strafbare feiten, aangifte doen, scholing, waar je terecht kunt voor slachtofferhulp en hoe je incidenten kunt voorkomen. Ook is daar te lezen waar de werkgever zich aan moet houden en waar politie en justitie zich aan hebben gecommitteerd.

Blijf niet zitten na een bedreiging of incident. PersVeilig helpt

  • PersVeilig is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, Politie en het Openbaar Ministerie.
  • Website: www.persveilig.nl
  • Volg ons op Twitter: @persveilig

Werk Veilig #PersVeilig