Advies aan freelancers HUB

dinsdag 3 september 2013

Het ANP meldt vandaag dat er mogelijk een kandidaat is gevonden die HUB Uitgevers wil overnemen. Vorige week dinsdag werd het faillissement van de uitgever van ondermeer PCM en Computeridee uitgesproken. NVJ Juristen geeft adviezen aan freelancers, onder andere over openstaande facturen en de gevolgen bij een eventuele doorstart.

1. Openstaande facturen moeten worden ingediend bij de curator, mr. C.H. Hartsuiker te Hoofddorp. Dit moet digitaal gebeuren. Klik hier voor meer informatie.

2. Een doorstart betekent dat er een nieuwe BV wordt opgericht, die vervolgens een deel van de activiteiten van de failliete onderneming overneemt. Als er een nieuwe BV is opgericht dan kan de journalist met de nieuwe BV een overeenkomst sluiten voor het schrijven van artikelen voor deze tijdschriften, die door de nieuwe BV (verder) worden uitgegeven. De nieuwe BV is dan aansprakelijk voor betaling van de factuur van de werkzaamheden die voor de nieuwe BV zijn verricht. Het is raadzaam om bij de curator na te vragen of er al een nieuwe BV is opgericht. Als dat niet het geval is, en de journalist verricht nog steeds werkzaamheden dan worden die verricht voor de failliete BV. De kans dat de facturen dan worden betaald, is in dat geval niet zo groot want de vordering valt in de boedel. Ook hier is het raadzaam om contact op te nemen met de curator want niet alle BV’s van het concern zijn failliet verklaard.

Bij vragen kan contact worden opgenomen met een van de juristen van de NVJ.
Telefoon: 020-3039 700 E-mail: juridisch@nvj.nl