Advies voor journalisten met reisplannen Egypte

dinsdag 20 augustus 2013

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert journalisten die naar Egypte willen afreizen zich te laten registreren bij de ambassade. Zo heeft het ministerie laten weten aan de NVJ. Journalisten wordt aangeraden een e-mail te sturen naar kai-ost@minbuza.nl met de volgende informatie: naam; datum van aankomst en vertrek (vluchtdetails); adres tijdens verblijf in Egypte; mobiele nummer en emailadres waarop u bereikbaar bent tijdens uw verblijf in Egypte.

Sinds een aantal dagen is de jacht geopend op journalisten in Egypte. Vorige week werden vier journalisten gedood bij de gewelddadige ontruiming van de zitacties van Morsi-aanhangers. Tientallen journalisten zijn opgepakt, geslagen of anderszins aangevallen. Ook zijn gevallen bekend van journalisten die vast zijn gehouden vanwege ‘slechte berichtgeving’. Volgens de Egyptische interim-regering geven buitenlandse media een verkeerd beeld van wat er in Egypte gebeurt en hebben zij documenten uitgereikt waarin staat hoe journalisten over Egypte dienen te berichten.

De IFJ (International Federation of Journalists) heeft de Egyptische autoriteiten met klem verzocht de journalisten hun werk vrij en veilig te laten doen. De IFJ steunt de oproep van de Egyptische journalistenvereniging aan de Egyptische procureur-generaal om de dood van de vier journalisten te onderzoeken.