Afghaanse journalisten in beeld

maandag 23 augustus 2021

Free press unlimited is met ondersteuning van ​de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) druk bezig met het opstellen van een tweede lijst van bedreigde journalisten en mediamensen uit Afghanistan. Het gaat om Afghanen die Nederlandse organisaties of journalisten geholpen hebben en daardoor nu acuut gevaar lopen in eigen land. De NVJ en Free Press Unlimited willen dat deze mensen zo snel mogelijk geëvacueerd worden en asiel krijgen in Nederland.

Een eerste lijst met journalisten en mensen die met Nederlandse media hebben samengewerkt ligt inmiddels in Den Haag. “Het lijkt een logische en urgente keuze om levens te redden. We moeten zo snel mogelijk de Afghanen die zich voor de Nederlandse media hebben ingezet en nu gevaar lopen een noodvisum geven”, aldus Thomas Bruning, secretaris van de NVJ.

In Zeist en in Zoutkamp worden Afghaanse evacuees opgevangen, het is nog niet bekend of hier ook al mediawerkers tussen zitten. Bruning: “Wij zijn blij dat het kabinet ons pleidooi heeft overgenomen om in ieder geval de groep mediawerkers en fixers te evacueren die met Nederlandse journalisten hebben samengewerkt. Maar feitelijk zou de inspanning van de Nederlandse overheid verder moeten gaan. Alle journalisten, die op dit moment in Afghanistan zijn, lopen immers ernstig gevaar en verdienen wat ons betreft een asiel-status.”

Lees hier de brief die de NVJ samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren en Free Press Unlimited schreef  aan het kabinet.