Afschaffen stamrecht BV’s per 1 januari 2014

dinsdag 24 september 2013

Werknemers die nu met een flinke ontslagvergoeding ontslagen worden, kunnen dit bedrag onderbrengen in een stamrecht BV, bij een bank (banksparen), een beleggingsinstelling of een verzekeraar. De belastingheffing wordt hiermee uitgesteld. Er hoeft pas belasting te worden betaald op het moment van uitkeren. Aan dit systeem lijkt nu op korte termijn een einde te komen. Het kabinet heeft namelijk aangekondigd de stamrechtvrijstelling voor nieuwe stamrechten al per 1 januari 2014 te willen afschaffen.

Als de plannen doorgaan is het per 1 januari 2014 niet meer mogelijk om een ontslagvergoeding belastingvrij weg te zetten. Dit heeft tot gevolg dat over nieuwe ontslagvergoedingen in het jaar dat de belastingplichtige deze ontvangt van de werkgever, direct belasting moet worden betaald, tegen het reguliere tarief van de inkomstenbelasting.

Het gaat nog om een kabinetsvoornemen en de kamerbehandeling moet nog plaatsvinden, maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen doet er goed aan de uitbetaling van de ontslagvergoeding in een stamrecht- of banksparenconstructie nog vóór 1 januari 2014 af te ronden. Dat kan in sommige gevallen betekenen dat de ontslagdatum naar voren zou moeten worden gehaald.

NVJ Advocaten & Juristen raadt aan de berichtgeving hieromtrent goed in de gaten te houden.

Bij vragen kan contact worden opgenomen met een van de juristen van de NVJ (spreekuur 14.00 – 17.00 uur).
Telefoon: 020-3039 700 – E-mail: juridisch@nvj.nl