AIVD wil alle publicaties vooraf inzien

donderdag 16 juli 2009

De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren zijn verbijsterd over de vergaande controle die de Staat der Nederlanden op de media wil uitoefenen bij publicaties over de AIVD. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst wil alle publicaties met betrekking tot de eigen organisatie vooraf inzien.

Dit werd duidelijk tijdens het kort geding 16 juli, waarin de landsadvocaat stelde dat deze publicaties voorgelegd moeten worden aan de AIVD. Een journalist zou dit niet kunnen en mogen beoordelen.

De NVJ, het genootschap en De Telegraaf spanden het kort geding aan tegen de staat omdat journalisten worden afgeluisterd naar aanleiding van een lek bij de AIVD. Vrij zeker is dat werd doorgegaan met afluisteren en spioneren toen het lek gevonden was.
In plaats van onderzoek binnen de organisatie te verrichten heeft de AIVD besloten de meest vergaande dwangmiddelen in te zetten, namelijk het afluisteren van journalisten. Hierdoor komt de bronbescherming van journalisten in gevaar. Het risico bestaat dat klokkenluiders niet meer met journalisten zullen willen praten, waardoor ernstige misstanden in de samenleving niet meer aan de kaak gesteld worden. Dat is een ernstige aanslag op het functioneren van een democratische samenleving. De kritiek in het artikel op de AIVD is nooit betwist maar heeft wel geleid tot het inzetten van zeer zware middelen.

De uitspraak is 23 juli 2009.