Akkoord sociaal plan redactie NRC

donderdag 3 februari 2011

De NVJ heeft met NRC Handelsblad een principeakkoord bereikt over een sociaal plan. Het plan maakt onderdeel uit van een reorganisatie waarbij op de redacties van NRC Handelsblad en nrc.next in totaal 30 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De NVJ raakte vorig jaar met NRC in gesprek nadat het bedrijf plotseling bekend maakte nog voor de jaarwisseling 15 mensen kwijt te willen en begin dit jaar nog eens 15. Volgens de NVJ had het er veel van dat NRC zich bij dit ontslag niet aan de regels hield. De uitgever zag dit uiteindelijk in, waarop de plannen werden opgeschort en alsnog overleg over een sociaal plan begon. Dat heeft nu in een akkoord geresulteerd.

Bij NRC, inclusief vertegenwoordigende organen, bestond de wens te komen tot een inkrimping op basis van kwaliteitsselectie. De NVJ is daar onder twee voorwaarden in mee gegaan en volgde een lijn die in het verleden ook al was ingezet. Ten eerste moest de procedure zeer zorgvuldig en dus toetsbaar worden vastgelegd en vervolgens wilde de vakorganisatie een hogere vertrekvergoeding dan gebruikelijk. Als je immers na kwaliteitsselectie op straat komt te staan, vergroot dat de kansen op de arbeidsmarkt bepaald niet.

Deze week is een akkoord bereikt waarbij volgens onderhandelaar Arthur Maandag aan beide voorwaarden in voldoende mate is voldaan. De bond brengt het resultaat nu bij de NVJ-leden op de NRC-redactie in stemming.