Allemaal flexwerkers

woensdag 23 mei 2012

OPINIE – De arbeidsmarkt verandert snel en ingrijpend. Freelancers weten er alles van, of ze nu teksten schrijven of beelden maken. Het aantal mensen in loondienst met een vaste aanstelling daalt en voorspeld wordt dat straks minstens een derde van de werkenden zich als zelfstandige moet zien te redden. Bovendien biedt een vaste aanstelling minder zekerheid dan we gewend waren. Werkgevers oefenen al jaren grote druk uit het ontslagrecht te versoepelen en het lijkt er op dat ze een politieke doorbraak hebben bereikt.

In het zogenaamde lente-akkoord dat vijf partijen snel even in elkaar staken, wordt de ontslagbescherming praktisch helemaal afgeschaft. `Iedereen met een vast contract wordt vogelvrij,’ concludeerde bestuurder Eddye Haket van de MHP, de centrale voor hoger personeel. `We proberen de positie van de flexwerkers te versterken, maar staks is iedereen flexwerker.’
Nu kan de politiek er nog wel wat aan veranderen maar op dit moment is er een meerderheid voor dit soort vergaande maatregelen. Als er straks zoveel zelfstandigen zijn en ook een vaste baan weinig zekerheid biedt, zal er veel meer in de samenleving moeten veranderen. Eén voorbeeld: wat betekent zoveel onzekerheid voor banken die juist altijd garanties willen? Kan er straks nog iemand een lening krijgen?
Bij dit soort maatschappelijke bewegingen is het van het grootste belang dat er sterke organisaties zijn die collectief belangen kunnen behartigen van zowel zelfstandigen als werkers in loondienst.
Beroepsverenigingen en vakbonden uit de tijd? Ze kunnen wel eens meer dan ooit nodig zijn.


Rimmer Mulder, voorzitter NVF