Amendement strafverhogingsgrond ook toepassen op journalisten

woensdag 19 mei 2021

De NVJ-NVF en Persveilig steunen het door Joost Sneller (D66) en Dilan Yesilgoz (VVD) ingediende amendement van harte om de strafverzwaringsgrond bij bedreiging van personen met een bijzondere (publieke) functie ook op journalisten en publicisten van toepassing te verklaren. In de loop van de volgende week vindt het debat over de wetswijziging in de Tweede Kamer plaats.

Foto Rob Voss / ANP / Hollandse Hoogte 

Onderdeel van de afspraken die de NVJ twee jaar geleden maakte in het convenant “Persveilig” is dat het Openbaar Ministerie voortaan bij zaken waar bedreiging en geweld tegen journalisten aan de orde is, standaard een dubbele strafeis toepast.

‘Het is dan ook niet meer dan logisch dat de wet in diezelfde zin wordt aangepast, zodat de rechter een strafverzwaringsgrond kan toepassen’, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ en voorzitter van de Stuurgroep Persveilig. ‘We zien dat het aantal bedreigingen en gevallen van fysiek geweld tegen journalisten blijft toenemen. Op deze wijze laat de wetgever zien dat een aanval op de pers, gelet op hun wezenlijke maatschappelijke functie, volstrekt onacceptabel is en extra bestraft dient te worden.’