Anne Dilven “Crowdfunding kan oplossing zijn”

dinsdag 21 mei 2013

Documentairemaakster Anne Dilven won vorig jaar de crowdfundingsprijs tijdens de Grote Freelancersdag en kon hierdoor haar film Terug naar Irak afmaken. Op 4 juni geeft ze op de Grote Freelancedag een workshop over crowdfunding. “Het wordt steeds belangrijker om een alternatief te hebben waarmee onderzoeksjournalistieke projecten gefinancierd kunnen worden.”

De film Terug naar Irak vertelt het verhaal van Shaho Jabbari, een Koerdische Irakees, die op zijn dertiende vluchtte naar Nederland en veertien jaar later terugkeert naar zijn vaderland. Wat is er gebeurd met je film sinds de Grote Freelancersdag vorig jaar?

“Toen ik de prijs won op de Grote Freelancersdag moest de postproductie van mijn documentaire nog beginnen. Daarin is het afgelopen jaar nog heel veel energie gestoken. De hele zomer heb ik met editor Evelyne Adeyinka opgesloten gezeten in ‘t Veem om het beste uit het gedraaide materiaal te halen. Daarnaast heb ik de grotere historische context vertaald naar het persoonlijke verhaal van Shaho en animator Tim de Groot heeft hier de afgelopen maanden een prachtige animatiefilm van gemaakt. Dit vormt de inleiding van de documentaire. Ook is er speciaal voor de documentaire muziek gecomponeerd door Ivo van Dijk. De kleurcorrectie, audio-nabewerkingen en ondertiteling waren de laatste drie stappen richting het eindresultaat. Nu de film eindelijk af is, is een nieuwe fase aangebroken. Afgelopen weken heb ik hem ingediend bij het IDFA en andere internationale festivals. Hopelijk gaat het lukken hem daar te vertonen. Een vertoning op IDFA is nog steeds mijn droom.”

Wat zijn je ervaringen met crowdfunding?

“Ik heb gecrowdfund op de website www.nieuwspost.nl. Dit platform richt zich speciaal op journalistieke projecten. Ik vind Nieuwspost een heel sympathiek initiatief en ik ben ervan overtuigd dat Nieuwspost - al is het misschien in de toekomst in een iets andere vorm - van grote betekenis kan zijn voor journalisten die hun eigen (onderzoeksjournalistieke) projecten in de markt willen zetten. Mij heeft het in ieder geval flink geholpen de financiering rond te krijgen.”

Je masterscriptie gaat ook over crowdfunden. Welke plaats gaat crowdfunden innemen voor journalisten?

“Ik kan niet de toekomst voorspellen. Maar de voorgenomen bezuinigingen op de Publieke Omroep en het Mediafonds, de tarieven voor freelancers die onder druk staan, de bezuinigingen bij kranten, en het lastige verdienmodel van online media, zorgen ervoor dat het steeds belangrijker is om een alternatief te hebben waarmee onderzoeksjournalistieke projecten gefinancierd kunnen worden. Het zou mooi zijn als crowdfunding een oplossing kan bieden.”


Doe ook mee!

Heb jij een briljant idee voor een journalistiek project, maar geen idee hoe je je startkapitaal bij elkaar krijgt om je idee tot leven te brengen? Doe dan mee aan het crowdfundingsproject op de Grote Freelancersdag, die op 4 juni wordt gehouden in Amersfoort. Het deelnemersgeld van die dag wordt toegewezen aan drie journalistieke projecten waarover bezoekers op de Grote Freelancersdag kunnen stemmen.de deelnemerspot, die kan oplopen tot € 4.500,- (1ste prijs (€ 3.000,-), 2de prijs (€ 1.000,-), 3de prijs (€ 500,-).
> Lees hier over de procedure

Lees ook het artikel Crowdfunding: ‘Als het ware mensen stalken’ met daarin tips over crowdfunding en diverse platforms waar je je projectideeën bekend kunt maken aan een breed publiek.

Foto Anne Dilven: Simon Claassen

Andere berichtgeving rondom de Grote Freelancersdag, 4 juni 2013

- Foto’s Bas de Meijer
- Mark Deuze “Het plezier moet terug”
- Fascinerende zoektocht naar veilige opslag en nieuwe verkoop-tools
- Hans Jaap Melissen: “Uiteindelijk is het een kwestie van gaan”
- Rob Wijnberg: “Ik ben juist benieuwd naar de ideeën van freelancers”
- Mark Deuze: “We leven niet met media maar in media”
- Ilvy Njiokiktjien: “Kom voor jezelf op”
- Dirk-Jan Visser: “Als ik een idee heb ga ik het ook uitvoeren”
- Qracht 500 wint crowdfundingsproject