Appèl op Wiebes en Asscher: verbied payrollconstructies

donderdag 27 oktober 2016

De NVJ doet samen met FNV en Platformmakers een beroep op staatssecretaris Eric Wiebes en minister Lodewijk Asscher om zich in te zetten voor een verbod op payrollconstructies. Ook vraagt zij aan de bewindslieden om de NPO op te roepen samen met de NVJ en Belastingdienst te werken aan een Modelovereenkomst voor freelancers bij de omroep. Dit staat in een position paper die de NVJ heeft opgesteld. Donderdagmiddag sprak de NVJ met de staatssecretaris.  

Staatssecretaris Wiebes nodigde de NVJ-delegatie, bestaande uit freelancers en Rosa García López (secretaris Zelfstandigen en NVF), uit om te praten over de nadelige effecten van de wet DBA. Dit was naar aanleiding van de brandbrief die de NVJ eerder stuurde, waarin zij aangaf dat juist in de zelfstandigensector de averechtse effecten van de wet scherp zichtbaar zijn.

De NVJ, FNV en Platform Makers stellen dat niet de Wet DBA, maar het risicomijdend gedrag van opdrachtgevers het probleem is. Zo wordt er door omroepen en uitgevers massaal gekozen voor payrollconstructies, terwijl dat geen vereiste is, en de werkzaamheden van ingehuurde freelancers daarvoor geen aanleiding geven.

Met het appèl dat de NVJ doet op Wiebes en Asscher wil de NVJ voorkomen dat zelfstandigen nog meer de dupe worden. In de position paper vraagt zij ook om een stakeholdercomité op te richten die de meldingen bij het meldpunt Wet DBA samen kunnen oppakken. De NVJ en de FNV zullen op hun beurt de payrollklachten bij hun achterban bundelen en de verschillen per sector in kaart brengen.