Arrestatie Fréderike Geerdink in Turkije zeer alarmerend

dinsdag 6 januari 2015

De NVJ noemt de arrestatie van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink in Turkije zeer alarmerend. Ook maakt de NVJ zich ernstig zorgen over de inval die is gedaan in het huis van Geerdink, waar mogelijk bronnenmateriaal is meegenomen. De Nederlandse journaliste werd eerder vandaag opgepakt door een anti-terrorisme eenheid van de Turkse politie.

Acht personen doorzochten haar huis en hebben Geerdink meegenomen naar het politiebureau. Ze wordt beschuldigd van “propaganda voor een terroristische organisatie”, aldus Geerdink zelf. Geerdink is gespecialiseerd in de Koerdische kwestie en woont en werkt in de Turkse stad Diyarbakır.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken, op dit moment in Turkije, de situatie zal voorleggen aan zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu.  

De NVJ heeft inmiddels contact gehad met Buitenlandse Zaken en spant zich achter de schermen in voor de vrijlating van Geerdink. In een eerste reactie zegt Thomas Bruning zich tevens ernstig zorgen te maken over de inval die is gedaan in het huis van  Fréderike Geerdink, waarbij mogelijk bronnenmateriaal is meegenomen. Bruning noemt dit een zoveelste provocatie van Turkse autoriteiten jegens journalisten.  ‘Turkije had al een zeer slechte reputatie wat betreft persvrijheid in eigen land, het lijkt met de arrestatie van Fréderike Geerdink alsof het land steeds verder gaat in het totaal geen respect hebben voor journalisten.'

Meer bij Villamedia