Bas Haan journalist van het jaar 2015

dinsdag 22 december 2015

Villamedia heeft Bas Haan, verslaggever van televisieprogramma Nieuwsuur, uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2015. Haan krijgt de prijs voor zijn primeurs en meer dan uitstekende berichtgeving over de Teeven-deal. Haan neemt 3 februari de prijs in ontvangst. Dat gebeurt in de raadszaal van de gemeente Hilversum met burgemeester Pieter Broertjes als gastheer. Wie Bas Haan wil komen feliciteren is van harte welkom en kan zich hier aanmelden.

Teeven-deal

Bas Haan krijgt de prijs voor zijn primeurs en meer dan uitstekende berichtgeving over de Teeven-deal. Als gevolg daarvan traden minister Ivo Opstelten, Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en staatssecretaris Fred Teeven af. Onder andere premier Mark Rutte moest in de Tweede Kamer diep door het stof.

Commissie-Oosting

Haan heeft twee jaar gewerkt aan de zaak, waarbij hij te maken kreeg met forse tegenwerking van met name Teeven en Opstelten. Zij wilden de Kamer doen geloven dat het openbaar ministerie vijftien jaar geleden een juiste overeenkomst heeft gesloten met drugscrimineel Cees H. Haan en later de commissie-Oosting toonden echter aan dat het rijk via de deal meewerkte aan het witwassen van het vermogen van een drugscrimineel.

Jury

De jury van De Journalist van het Jaar bekroont Haan vanwege zijn enorme vasthoudendheid, zijn zorgvuldigheid en vanwege het maatschappelijke belang van zijn onderzoek. Haan liet de kijker zien dat de overheid in dit geval de beeldvorming liet prevaleren boven de werkelijkheid. Hij legde pijnlijk de machinaties van de politieke kopstukken in deze zaak bloot .

De redactie van Villamedia en de redactie-adviesraad (Ad van Liempt, Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen, Robert van der Ham en Tonie van Ringelestijn) kiest De Journalist van het Jaar. Eerder werd de prijs toegekend aan: Joris Luyendijk, Ben Rogmans, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg, Robert Chesal en Joep Dohmen, Brenno de Winter, Hans Jaap Melissen, Rob Wijnberg en Olaf Koens.

Onderzoeksjournalistiek

De journalist is zeer vereerd met de prijs. Het gedrag van de overheid kritisch volgen is de rode draad in zijn werk. ‘In dit geval wilden de bewindslieden de beeldvorming het van de waarheid laten winnen. Dat is niet gelukt.’ Hij dankt zijn redactie voor de steun. ‘Ik ben blij en dankbaar dat Nieuwsuur er voor kiest om dit soort tijdrovende onderzoeksjournalistiek maximaal te steunen en mogelijk te maken', aldus Bas Haan in zijn interview met Villamedia.

 Foto: Frank Groeliken

Uitreiking

  • Woensdag 3 februari 2016 , 15:30 - 19:00 uur
  • Raadhuis van Hilversum, Dudokpark 1, 1217 JE in Hilversum
  • Meld je hier aan 
  • De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum mediastad