Beëindig geweld tegen journalisten

woensdag 1 november 2017

Op de dag van de "International Day to End Impunity for Violence Against Journalists" op 2 november spreekt ook de NVJ zich uit tegen geweld tegen journalisten. De NVJ is een van de ondertekenaars van de actie van Free Press Unlimited, die op internationaal niveau lobbyt tegen het geweld tegen journalisten. 

Op initiatief van Free Press Unlimited spreken mediaorganisaties zich uit tegen geweld tegen journalisten en zeggen ze toe de verhalen over geweld naar buiten te brengen. Deze solidariteit onder mediaorganisaties noemt FPU cruciaal in het tegengaan van straffeloosheid voor geweld tegen journalisten.

Journalistiek is wereldwijd een gevaarlijk beroep geworden

  • Elke vijf dagen wordt een journalist gedood;
  • Gevangenisstraffen van journalisten zijn opgelopen tot recordhoogten;
  • Journalisten over de hele wereld, ook in Nederland, hebben regelmatig te maken met intimidatie en/of geweld [lees ook het onderzoek: Een dreigend klimaat];
  • Lokale journalisten hebben het grootste risico, maar er wordt nauwelijks melding gemaakt van het geweld tegen hen.

Bescherming journalistieke beroep

Solidariteit van mediaorganisaties kan cruciaal zijn bij het bestrijden van de straffeloosheid. De ondertekenaars vragen publiek druk te leggen op instellingen, overheden en anderen die journalisten demoniseren en schade toebrengen. De ondertekenaars doen dit door onder meer:  

  • Zich uit te spreken over het belang van de bescherming van ons beroep;
  • Verhalen te vertellen van het geweld dat onze collega's over de hele wereld ervaren;
  • Te wijzen op hoe de aanslagen op journalisten invloed hebben op de maatschappij;
  • Regeringen en instellingen aansprakelijk te houden wanneer zij de daders van het geweld tegen onze collega's niet vervolgen.

Ga hier naar het pamflet [pdf] van FPU “We speak up to end violence against journalists”

Veiligheidsconvenant

De NVJ spreekt ook hoofdredacties aan op hun verantwoordelijkheid en vraagt hen het INSI Veiligheidsconvenant van het International News Safety Institute te ondertekenen. Hierin committeren mediabedrijven zich aan minimale veiligheidsvoorwaarden voor journalisten die voor mediaorganisaties naar risicogebieden afreizen.

 

 

 

 

Downloads