Bescherming van journalistieke bronnen

donderdag 11 november 2010

Justitie vraagt in het vervolg eerst toestemming aan de rechter-commissaris voordat bij journalisten of hun werkgever een vordering tot het in beslag nemen van materiaal wordt ingediend. Dat zei de hoogste baas van het openbaar ministerie, procureur-generaal Harm Brouwer, tijdens een debat over bronbescherming voor journalisten, donderdag georganiseerd door de NVJ. Lees verder op Villamedia. Journalisten Joost de Haas en Bart Mos van De Telegraaf werden geinterviewd over hun ervaringen op het gebied van bronbescherming.

Donderdag 11 november vond in Dauphine (Amsterdam) een studiemiddag van de NVJ / VMC (Vereniging voor Media- en Communicatierecht) plaats. De bescherming van journalistieke bronnen stond centraal tijdens de goed bezochte middag. Onder leiding van Folkert Jensma (NRC/bestuurslid VMC) werd gediscussieerd over de recente uitspraak van het Europese Hof van de Rechten van de Mens in de Autoweek-zaak en het wetsvoorstel inzake bronbescherming. waren Prof. Dr Dirk Voorhof (over het juridische kader van bronbescherming) en Mr. Otto Volgenant (over de Autoweek-zaak).

Via onderstaand filmpje spraken Joost de Haas en Bart Mos, journalisten bij De Telegraaf, over hun ervaringen op het gebied van bronbescherming.

20101111-NJV-Interview from NVJ on Vimeo.