Beveiligers slaags met fotografen

donderdag 10 februari 2011

UPDATE Bij een demonstratie tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs zijn woensdag meerdere fotojournalisten in aanraking gekomen met beveiligers. Beveiligingsmedewerkers trokken de fotografen hardhandig weg voor en van het podium. De NVF heeft woedend gereageerd en zal zo snel mogelijk contact opnemen met de brancheorganisatie van evenementenbeveiligers, alsook de betrokken fotografen. Het betrokken beveiligingsbedrijf is niet bekend bij de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB), aldus de woordvoerder.

Afgelopen jaar spraken NVF en de brancheorganisatie Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) meerdere keren met elkaar. Onderwerp van gesprek was het probleem dat veel fotografen ondervinden, namelijk het regelmatig gehinderd worden door beveiligingsmensen. Met de organisatie is toen overeengekomen om tot werkbare afspraken te komen. Dit heeft er toe geleid dat aangesloten beveiligingsbedrijven de omgang met de pers bewuster en beter gaan regelen, onder meer door meer aandacht te besteden aan dit onderwerp tijdens de VPB opleidingen. Ook moeten beveiligers een politieperskaart kunnen herkennen.

Het beveiligingsbedrijf dat gisteren aanwezig was in Nieuwegein is niet bekend bij VPB. ‘Wij vertegenwoordigen 90 procent van de markt’, zegt Carlo Cahn van de brancheorganisatie. ‘Er zijn niet-aangesloten bedrijven die als cowboys te werk gaan. We distantiëren ons hiervan en proberen ons te onderscheiden door verschillende keurmerken. Overigens komen er weinig incidenten voor.’