Bezuinigen op fiscale voordelen pijnlijk voor freelancers

donderdag 8 augustus 2013

Het kabinetsplan om te snijden in de fiscale voordelen voor zelfstandig ondernemers is een zeer pijnlijk voornemen voor veel freelance (foto)journalisten, aldus de NVJ. Samen met FNV Zelfstandigen verzet de NVJ zich tegen deze maatregelen. “Wij willen de politiek duidelijk maken dat het “zzp-probleem” vooral moet worden opgelost door de rechtspositie van freelancers ten opzichte van opdrachtgevers te verbeteren en niet door hen extra financieel te gaan belasten”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Het kabinet wil bezuinigen op enkele ondernemersfaciliteiten om zo te voorkomen dat er schijnconstructies ontstaan: werkgevers halen ontslagen werknemers weer binnen als zelfstandig ondernemer. Een van de maatregelen van het kabinet is de bezuiniging op de zelfstandigenaftrek. Iemand met een jaarinkomen van ongeveer 20.000 euro zou hierdoor mogelijk enkele honderden euro’s per maand moeten inleveren.

Een ander kabinetsplan is om startende ondernemers in de toekomst 50 euro te laten betalen voor de verplichte inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Nog begin dit jaar werd de KvK-heffing voor zelfstandige ondernemers afgeschaft omdat de facturering zowel de ondernemer als de KvK tijd en geld kostte.