Bezuinigingen FD Media Groep zeer zorgelijk

donderdag 12 februari 2009

De NVJ is zeer verontrust over de situatie waar FD Media Groep in is beland. Nog dit jaar schrapt de uitgever 18 procent van het aantal banen. Donderdagmiddag is het personeel geïnformeerd over de voorgenomen reorganisatie. De NVJ houdt op dinsdag 17 februari een ledenbijeenkomst.

“Iedereen die de krant leest en luistert naar het radiostation weet dat er aanmerkelijk minder geadverteerd wordt.”, zo zegt secretaris Marc Visch van de NVJ. “De kracht van het concern door te opereren in een niche maakt het bedrijf dus ook heel kwetsbaar.” Met name de financiële instellingen, de primaire adverteerders bij zowel het Financieele Dagblad als BNR Nieuwsradio, hebben de afgelopen maanden flink het mes gezet in de advertentiebudgetten.

Volgens de NVJ is het is dubbel zuur voor het FD en BNR Nieuwsradio, omdat er nog nooit een grotere behoefte is geweest aan financiële berichtgeving. Over belangstelling van lezers en luisteraars heeft de FD Media Groep dan ook niet te klagen. “De adverteerder komt alleen nu hoofdzakelijk in de redactionele kolommen voor in plaats van op de advertentieplekken.”, aldus Marc Visch.

De reorganisatie zal volgens de NVJ onvermijdelijk gevolgen hebben voor de journalistieke ambities van het concern. “Door bijvoorbeeld het mes te zetten in de pas geïntroduceerde programmering van BNR Nieuwsradio bestaat het risico dat de aanwas van nieuwe luisteraars teniet wordt gedaan.”, zo zegt de NVJ-secretaris. “De directie heeft ons ook laten weten dat zij niet denken dat de bezuinigingen op niet-journalistieke onderdelen behaald kan worden.”

De NVJ is door de directie uitgenodigd te komen praten over een Sociaal Plan. Voordat de NVJ de onderhandelingen start wil zij eerst met de leden in gesprek. Op dinsdag 17 februari worden in het FD Auditorium twee ledenbijeenkomsten gehouden: om 13.30 en 18.00 uur. Bij de bijeenkomst zullen ook vertegenwoordigers van de Ondernemingsraad aanwezig zijn om vragen over de reorganisatie te beantwoorden.