Bijna 8 miljoen Nederlanders verstoken van lokaal nieuws?

dinsdag 3 februari 2015

De lokale nieuwsvoorziening is zorgwekkend, zo blijkt uit het onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in samenwerking met Hogeschool Windesheim. Het gemiddeld aantal berichten over lokaal beleid dat in een hele week werd aantroffen, is praktisch op een hand te tellen. Op 12 februari presenteert het Stimuleringsfonds het vervolgonderzoek Nieuwsvoorziening in de regio 2014.

In 2014 heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in samenwerking met Hogeschool Windesheim opnieuw de nieuwsvoorziening in de regio onder de loep genomen. Het vervolgonderzoek richtte zich op de vraag of er offline meer nieuws is te vinden dan online. 

In tegenstelling tot grote steden zou je lokaal kunnen spreken van 'droogte' waar het lokaal nieuws betreft. Het gemiddeld aantal berichten over lokaal beleid dat in een hele week werd aantroffen, is praktisch op een hand te tellen. Ook offline lijkt de journalistiek in kleine gemeenten amper toe te komen aan haar controlerende functie.

Wat dit betekent voor de bijna 8 miljoen Nederlanders die in zo’n kleinere gemeente woonachtig zijn, is te horen 12 februari. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek presenteert samen met Hogeschool Windesheim en bureau DSP (zij onderzochten hoe lokale bestuurders aankijken tegen de nieuwsvoorziening in de regio) in Nieuwspoort Den Haag het onderzoek Nieuwsvoorziening in de regio 2014. Sprekers zijn ondermeer Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, en NVJ-bestuurslid Louis van de Geijn. Het onderzoek Nieuwsvoorziening in de Regio werd mede geïnitieerd door de NVJ.

Praktische informatie & aanmelden op de website van Persinnovatie

  • Locatie: Nieuwspoort Den Haag
  • Datum en aanvang: 12 februari, 15.00 uur (14.30 inloop)