Bimbo-vragen in de ban

woensdag 20 juli 2016

Hoe combineer je je drukke baan met je gezin? Hoe ga je om met de druk om slank te zijn in Hollywood? Wat/wie heb je aan? Wat deze drie vragen gemeen hebben? Ze worden in vrijwel elk interview met een bekende actrice, presentatrice of zangeres gesteld.

Precies, altijd aan vrouwen. Bekende mannen blijven deze vragen bespaard, want kennelijk is de verhouding werk/privé bij hen geen issue en gaat het bij hen niet om het uiterlijk (laat staan het merk van hun pak). Het onderstreept het ouderwetse beeld dat een carrière voor vrouwen iets is wat ze naast de zorg voor hun gezin moeten zien te bolwerken, en dat vrouwen alleen worden beoordeeld op hun uiterlijk, in plaats van op hun prestaties. Seksisme is very much alive, ook in Nederland.

Wie denkt dat alleen vrouwenbladen of showbizzrubrieken zich hier schuldig aan maken, heeft het mis. We kennen vast allemaal de beruchte vraag van Karel van de Graaf aan Annemarie Jorritsma, de derde vrouwelijke minister van Verkeer en Waterstaat: ‘Wat hebben vrouwen toch met verkeer?’

Voor wie denkt dat dat niet zo kwalijk is, draai het eens om: zie je het al voor je dat Rutte de vraag krijgt: ‘Goh, wat hebben mannen toch met het premierschap?’ Een recenter voorbeeld: journaliste Antoinnette Scheulderman kreeg onlangs in een interview met Villamedia voorgeschoteld: ‘Je bent erg blond en hebt blauwe ogen. In hoeverre waak je voor een ‘bimbo’-imago?’ Ik durf te wedden dat Barry Atsma nog nooit in zijn leven deze vraag heeft hoeven te beantwoorden.

Dat moet maar eens anders, vindt ook actrice Reese Witherspoon. Zij richtte vorig jaar de #Askhermore-campagne op, waarin ze journalisten opriep om vrouwelijke sterren een andere vraag te stellen op de rode loper dan: ‘Wie/wat heb je aan?’ Een vraag over de inhoud van hun werk, bijvoorbeeld. Ze kreeg meteen ontzettend veel bijval van andere beroemde vrouwen, van Girls-ster Lena Dunham tot actrice Sally Field. En dat is niet zo gek, want het is anno 2016 toch écht tijd om seksisme uit de journalistiek (en de maatschappij) te bannen. Laten we klein en bij onszelf beginnen: zullen we afspreken de vragen ‘Hoe combineer je je drukke baan met je gezin?’, ‘Hoe ga je om met de druk om slank te zijn in Hollywood?’, en ‘Wat/wie heb je aan?’ niet meer aan vrouwen te stellen?

Oh, en voeg daaraan maar meteen de bimbo-vraag aan blondines met blauwe ogen toe. Wat een verademing zal dat zijn.