Brief aan minister over uitzetting journalist Van der Aa uit Marokko

maandag 18 februari 2019

De NVJ vraagt minister Blok (Buitenlandse Zaken) om met zijn ambtgenoot in Marokko in gesprek te gaan over de uitzetting van journalist Gerbert van der Aa en over het werkklimaat voor journalisten in Marokko in het algemeen. Dit weekend werd Van der Aa het land uitgezet omdat hij daar “illegaal zou hebben verbleven”. Doordat Marokko weigert om (tijdig) werkvergunningen af te geven aan buitenlandse journalisten, is kritische en onafhankelijke verslaggeving feitelijk onmogelijk, aldus de NVJ.  

Van der Aa was in Marokko als verslaggevend journalist. De mogelijkheid ontbrak om bij de Marokkaanse autoriteiten een vergunning aan te vragen. Dat kunnen alleen journalisten, die in Marokko woonachtig zijn. Overigens ervaren ook journalisten, die in Marokko woonachtig zijn, soortgelijke problemen. Zij ontvangen in veel gevallen geen officiële werkvergunning en blijven derhalve kwetsbaar voor uitzetting op basis van het ontbreken van de juiste papieren.    

De NVJ maakt zich grote zorgen over journalisten in Marokko die op deze wijze niet effectief hun werk kunnen doen. Doordat Marokko weigert om (tijdig) werkvergunningen af te geven aan buitenlandse journalisten, is kritische en onafhankelijke verslaggeving feitelijk onmogelijk.