Brief aan VNG over beperkte bewegingsvrijheid pers in gemeenten

donderdag 11 januari 2018

In een brief aan de VNG en het Genootschap van Burgemeesters wijzen de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren op de beperkingen van de bewegingsvrijheid van de pers bij gemeenten. Zo heeft de gemeente Westland recent een “Persprotocol” opgesteld. Ook heeft de burgemeester van deze gemeente laten weten actief op basis van inhoudelijke afwegingen bepaalde media buiten de deur te willen blijven houden. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt aandacht gevraagd voor het probleem.

  • Lees hier de volledige tekst van de brief

De actuele casus in de gemeente Westland staat niet op zichzelf. De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren noemen een aantal recente incidenten rondom door het lokaal bestuur georganiseerde bewonersbijeenkomsten, waarbij de (audiovisuele) media buiten de deur werden gehouden en in een excessief geval zelfs buiten de gemeentegrens.  

"Persprotocol"

In de gemeente Westland werd het EenVandaag onmogelijk gemaakt opnamen te maken zowel in de raadzaal als in de wandelgangen van de gemeente terwijl tegelijkertijd RTV West live verslag deed. Inmiddels heeft de bewuste gemeente een “Persprotocol” opgesteld, waarin toegang tot de raadzaal wordt beperkt tot “politieke” verslaggeving en ook wordt verboden opnamen te maken vanaf de publieke tribune. Ook heeft de burgemeester van Westland te kennen gegeven actief op basis van inhoudelijke afwegingen bepaalde media buiten de deur te willen blijven houden. ‘Het mag duidelijk zijn dat een selectie op inhoudelijke gronden door een burgemeester welk medium wel of niet toegang krijgt tot de raadzaal een ernstige beperking van de persvrijheid inhoudt’, aldus NVJ en het Genootschap.

Het verzoek aan de VNG en het Genootschap van Burgemeesters is om de aangesloten leden duidelijk te maken dat een orde-protocol echt alleen bedoeld kan zijn om de orde in en buiten de raadzaal te bewaken en nooit verder mag reiken dan dat specifieke doel. ‘Het vertrekpunt moet altijd een zo vrij mogelijke bewegingsruimte voor de pers zijn.’

Belangrijk signaal

Het zou een belangrijk signaal zijn als de VNG en het Genootschap van Burgemeesters duidelijk maken dat zij elke vorm van inhoudelijke beoordeling van een medium of diens onderwerpkeuze bij het verschaffen van toegang ten strengste afkeurt. 

Oproep aan collega's
Heeft u zelf ervaringen met beperkingen opgelegd door gemeenten? Laat het ons weten via e-mail, dan kunnen wij deze praktijkvoorbeelden meenemen in onze gesprekken.