Brieven en acties tegen voorwaarden De Persgroep

vrijdag 5 juni 2015

De Aangepaste Freelancevoorwaarden van De Persgroep hebben geleid tot felle reacties en acties van zelfstandige journalisten en fotografen werkzaam voor De Persgroep.

- Fotojournalisten van zowel het AD, Trouw en de Volkskrant hebben het initiatief genomen om een brief te schrijven aan hun respectievelijke hoofdredacteur. De fotografen zijn uitgenodigd voor een gesprek.

- Bart Verkade, zakelijk hoofdredacteur van het AD, voert telefonisch gesprekken met fotografen en zelfstandig schrijvende journalisten. Tijdens die gesprekken laat hij weten dat het slikken of stikken wordt, ‘of je gaat akkoord met de nieuwe voorwaarden’ of je krijgt geen nieuwe opdrachten meer. De zelfstandige journalisten hebben aangegeven niet akkoord te zullen gaan en eerst het gesprek met hun hoofdredacteur af te willen wachten. Temeer omdat er in de begeleidende brief bij de aangepaste Freelancevoorwaarden van 18 mei werd verwezen naar onderhandelingsruimte met de hoofdredacteuren.

- Columnisten hebben advocaten in de arm genomen en fel geageerd tegen de nieuwe voorwaarden. Zij overwegen om te procederen.

- Individuele zelfstandige (foto)journalisten sturen massaal de brief ‘Niet akkoord’ en blijven deze per geleverd werk versturen naar De Persgroep.

  • Mocht je aanvullend willen reageren, stuur dan een mail naar Rosa Garcia López, secretaris van NVJ Zelfstandigen en NVF: rgarcialopez@nvj.nl