Burgemeester wilde nieuws zelf regisseren

dinsdag 18 december 2012

De Texelse burgemeester Francine Giskes heeft geprobeerd dat slechts een door haar gemaakte selectie van filmmateriaal van de gestrande bultrug aan media werd verder geleid. Eén cameraman mocht exclusief beelden van dichtbij maken, maar Giskes wilde bepalen welke beelden konden worden gebruikt, bevestigde de burgemeester in discussieprogramma NCRV Lunch! Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning staat dit incident niet op zichzelf, maar hebben gemeenten en overheidsorganen de neiging om nieuws, dat zich in de openbaarheid afspeelt, zelf te willen regisseren.

De voorbeelden van de ontruimingen in Ter Apel en in Den Haag waren daar ook treffende voorbeelden van.
“Dit vraagt om een dialoog”, zegt Bruning. “In dit geval met burgemeesters, waarin de verantwoordelijkheden van beide partijen duidelijker worden. De burgemeester en ook politie zijn er om orde te handhaven, de media om onafhankelijk verslag te doen. Die zaken moeten niet door elkaar gaan lopen.”

Lees ook over het debat over de verhouding pers en politie, dat begin november werd georganiseerd door de NVJ en Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP).