Aan B&W Texel: ‘Leg geen beperking filmen openbare weg op'

dinsdag 7 maart 2023

De NVJ raadt het college van B&W op Texel dringend aan om geen beperkingen op te leggen voor het filmen op de openbare weg. De NVJ vindt dit een kwalijke vorm van beknotting van de persvrijheid, zo staat in een brief aan het college van B&W te lezen.

(ANP / Hollandse Hoogte/ Dijkstra)

Volgens de NVJ is de wijziging van de APV in strijd met artikel 7 van de grondwet, door in de verordening van het college een algemene beperking op te willen nemen op het mogen filmen op de openbare weg.

Hoewel bepaalde filmopnames tot overlast kunnen leiden, zou de benadering in dergelijke gevallen andersom moeten zijn aldus de NVJ: daar waar een film-activiteit de openbare orde ernstig zou verstoren kan een beperking worden opgelegd, maar dus nooit met een algemeen gesteld vereiste van voorafgaande melding bij elke vorm van filmopname. Dat is echt een kwalijke vorm van beknotting van de persvrijheid. Dat B&W een uitzondering voor nieuwsmedia doet hier niets aan af. De vrijheid om verslag te doen op de openbare weg geldt immers voor alle burgers en ook verslagen van burgers of anderen kunnen in het belang zijn van de media. De openbare weg op het eiland Texel is geen privégrond. Daarom zijn dit soort restricties volstrekt onaanvaardbaar, aldus de NVJ.

Aanleiding voor de voorgenomen wijziging zijn de opnames voor het AVROTROS-programma Hunted op Texel. Tijdens die opnames werden meerdere Apache gevechtshelikopters ingezet die boven het eiland cirkelden. Volgens B&W veroorzaakte dit overlast die niet direct kon worden aangepakt.