COLUMN: De Brussel-reis komt er weer aan en jij kunt mee

zondag 6 maart 2016

Donderdag 22 oktober 2015. NOS-correspondent Joris van Poppel ging op de dansvloer los op Like a Virgin van Madonna. Zijn collega Arjan Noorlander keek het van een afstandje aan, terwijl hij zijn biertje nog maar net in zijn handen kon vasthouden. Over de foto’s zullen we het maar niet hebben. Het was het slotstuk van een avond die begon met het EU Correspondents’ Dinner, waar de Vers in de Pers-delegatie een mooi inkijkje kreeg in hoe het als journalist is om de Europese Unie (EU) te verslaan en als journalist te werken in Brussel.

Nou hoor ik jullie denken, kan dat niet binnen de muren van de Europese Unie; waarom moet ik daarvoor in een dampende kroeg staan?

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten natuurlijk. Maar zoals de correspondenten ons vertelden, ontstaan de meeste verhalen in Brussel juist in de kroegen, waar politici, lobbyisten en journalisten samensmelten. Maar inderdaad, de Brussel-reis begon op een beschaafde manier, met een bezoek aan de instellingen van de Europese Unie.

Daar kreeg onze vijftien man tellende delegatie uitleg over onder andere de Europese Commissie, het Europees Parlement en gingen we de discussie aan met experts over het TTIP-verdrag – het thema van de reis. Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) genoot van de gratis lunch, maar bleef tussen het eten door wel zo scherp dat hij Bas Eickhout (GroenLinks) op stang jaagde. We kregen als aanstormende journalisten de wind van voren van Annie Schreijer van het CDA; dat er in haar thuisland zo weinig berichtgeving is over duistere zaken die zich afspelen binnen de EU, was een gebrek aan doorzettingsvermogen van ons, journalisten! Of Schreijer daarbij goed op de hoogte was van de huidige penibele arbeidsomstandigheden van zelfstandig journalisten, ik denk het niet, maar de boodschap was helder: er is voor journalisten genoeg nieuws te halen in Brussel.

Alleen moet je dan wel naar de politieke hoofdstad van Europa komen.

Bijvoorbeeld met de Brussel-reis, die ook dit najaar weer door Vers in de Pers (ViP) voor ViP-leden georganiseerd zal worden. Dus wil je je netwerk in Europa vergroten, chantagemateriaal verzamelen om stages te regelen met Brussel-correspondenten, of gewoon meer weten over de Europese Unie, houd ons de komende weken dan goed in de gaten! En heb je ideeën voor thema’s of sprekers, mail ze naar ivoroodbergen@gmail.com, want we starten deze week met de voorbereiding.

 

De NVJ biedt leden en/of bestuursleden van de NVJ een podium om hun visie op de journalistiek onder de aandacht te brengen of commentaar te leveren op actuele ontwikkelingen in de media. Zij doen dit op persoonlijke titel en vertolken niet noodzakelijkerwijs de standpunten van de vereniging.